Heti top – Receptek az almaszósz és cukkini jegyében

Elérkezett a cukkiniszezon dandárja. Ontja ez a zöldség a termését és ilyenkor nagyon kreatívnak kell lenni, hogy rá ne unjunk. Éppen ezért találtam ki a grillezett cukkinit, amelyet ezúttal görög fűszerkeverékkel bolondítottam meg. A cukkini pedig sárga volt, amit azért ültettünk a családi kiskertbe, mert nagyon szép a színe. Ízre teljesen ugyan olyan, mint a sötétzöld testvére. 

A patisszon is most érik, méghozzá nem is kevés. Rántva a legfinomabb, de ennek sem kell unalmasnak lennie. Némi fűszer és az édesburgonya bunda elég ahhoz, hogy máris újabb ízeket kölcsönözzünk ennek a semleges ízű zöldségnek. Ehetjük magában vagy köretként vagy salátával. Ecetes céklával is remek étel. 

Az almaszósz, az almaszósz – énekelte egykor Halász Judit. Érdemes már most is készíteni, akár nyári almából is. Ehetjük önmagában, tehetjük fagylaltba, pácolhatunk benne húsokat, sőt tálalhatjuk sült húsokhoz szószként. Bármelyiket is választjuk, nem fogjuk megbánni. Akár télre is eltehetjük, ha jól kidunsztoljuk. Édesítőt csak akkor tegyünk bele, ha nagyon savanyú lenne. De eltehetjük édesítés nélkül is, majd felbontás után is ráérünk édesíteni.