Levendulás sárgabarack lekvár

A levendula-őrület a tetőfokára hágott nálunk. FF teljesen el van varázsolva tőle, legyen bármiben, bárhogy. Az illatát pedig napi szinten kell érezni, az íróasztalom melletti radiátoron egy kis tálkában párologtatja. Én persze nem vagyok ennyire lelkes, sőt kifejezetten nem vagyok oda a levenduláért. Nekem a nyolcvanas évek levendulás szappanjai jutnak eszembe, amelyek borzalmasak voltak. De mit lehet tenni egy levendula-őrült férjjel? Készítettem neki levendulás sárgabaracklekvárt. Igaz, ez még nem télire készült, hanem csak úgy édességnek, de biztosan lesz téli változata is. Ezúttal mézzel készítettem, mert FF nem bírja egyik mesterséges édesítőt sem. 

Hozzávalók: 

Sárgabarack, levendulavirág, méz (vagy bármilyen általad használt édesítő). 

Levendulás sárgabarack lekvár elkészítése:

  1. A sárgabarackot megtisztítjuk minden barna folttól. 
  2. Lábasba tesszük és alacsony hőmérsékleten melegítjük forráspontig. 
  3. Amikor már forr, bele tesszük a levendulavirágot. Négy dl sárgabarack lekvárhoz 1 csapott teáskanál levendulavirág bőven elég. 
  4. Főzzük még alacsony hőmérsékleten még legalább 5 percig. Akkor jó, ha megérezzük a levendula intenzív illatát. 
  5. Levesszük a tűzhelyről és hagyjuk hűlni szobahőmérsékletűre. 
  6. Bele tesszük a mézet, ízlés szerinti mennyiségben. 

Tipp: 

Ha eltennéd télre a lekvárt, akkor érdemes alaposan kifertőtlenített üvegbe tenni úgy, hogy kicsorduljon belőle a lekvár. Ezután lefedni és fejjel lefelé száraz dunsztba tenni. Ebben az esetben legalább 10-15 percig kell még forralni a lekvárt, mielőtt az üvegbe tennéd.