A ronda is ehető, finom és laktató – legyen kevesebb élelmiszer-hulladék

Hat kilónyi zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként évente, sokszor azért mert rondának ítéltük. Ezt az élelmiszer-hulladék pazarlást akarja megállítani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kampánya.

Nem olyan az alakja, megnyomódott, kissé már régi. Mindez a kritika elég ahhoz, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs már kerüljön is ki a kukába. Minden magyar ember évente hat kilónyi zöldséget és gyümölcsöt haj0t a szemétbe, többségét a fenti okok miatt. Pedig ezek még ehetőek, sőt táplálóak és finomak. Remek ételeket lehet belőlük készíteni. Például egy barna pöttyös héjú banán még számtalan ételhez kiválóan használható. Vagy a hibás almából, a hibát kivágva remek almás pite válhat. A furcsa alakú répáknak pedig biztosan ugyanolyan az íze, mint a szálfa egyenes, minden előírásoknak megfelelő társaiknak.

A Nébih Vegyél számba! Elnevezésű kampánya keretében, amelyet a napokban indított el, éppen arra akarja felhívni a figyelmet, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló. A zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással. Mindezen túl pedig érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”. Vagyis nem hozzák messziről ezeket a boltokba, így nem kell érés kezdetén esetleg azelőtt leszedni és kémiai úton megérlelni.
A Nébih kampányában praktikus információkkal, programokkal és rendezvényekkel segíti a vásárlókat, hogy minél kevesebb élelmiszer-hulladékot termeljenek. Elárulja például azt, hogy mire kell figyelni, ha nem a legszebb küllemű gyümölcsökbe vagy zöldségekbe botlunk. Ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban vannak a zöldséges pultoknál leértékelt árukkal teli polcok. Érdemes körül nézni, mert nagyon jó áron juthatunk hozzá kincset érő termékekhez.
Megtudhatunk többet arról, hogy milyen körülmények közöttszállítják a messziről érkező termékeket és hogyan szállítsuk haza a megvásárolt árut, hogy sokáig friss maradjon. Sőt azt is elmondja a hivatal, hogy miként érdemes az élelmiszereket tárolni, hogy tovább frissek maradjanak.