Fűszereink – a rozmaring gyógyhatásai

Régeben vidéken gyakran láthattunk nagyra nőtt rozmaring bokrokat, amelyeket díszítésként is használtak. Mondjuk én Horvátországban láttam először ember magasságú rozmaringbokrot. Manapság ismét reneszánszát éli ez a fűszernövény, köszönhetően a nagy séfeknek, akik gyakran használják látványos sültjeikhez. Cserépben te magad is nevelhetsz az ablakodban, ha nincs kerted. Évelő növény. De nem csak fűszer, hanem gyógynövény is, a rozmaring gyógyhatásai széleskörűek.

Rozmaring a konyhában

Erős fűszer a rozmaring, amely elsősorban a sülthúsok fűszere. De használják mártásokba, vad-és vadas ételekhez, töltelékekbe és a bárányhús elengedhetetlen ízesítője is. Gombásételekbe is érdemes szórni belőle egy csipetnyit. Érdemes csínján bánni vele, mert eltúlozva nemannyira kellemes lesz az ízélmény. 

A rozmaring gyógyhatásai

Rozmaringot érdemes a fürdővízbe is tenni, mert illóanyagai amellett, hogy illatosítanak, de fel is frissítenek. Forrázatát vagyis teáját görcsoldásra, ideg-és gyomorerősítésre használják. Mindezen túl a változókorban lévő nők nagy barátja, mert csökkenti a tüneteiket. Az epebántalmakkal küzdők is gyógyulhatnak tőle. 

Bármilyen betegség esetén mindenképpen keresd fel orvosod és ha úgy döntesz betegségedet természetes úton gyógyítod, akkor keress erre kiképzett szakembert, természetgyógyászt.