Fűszereink – a majoranna gyógyhatásai

A majoranna az a fűszer, amely túlélte az évtizedek viharait és a magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere maradt. Mire gondolok? Arra, hogy a negyven évnyi “egységesítés” a konyhánkon is rajta hagyta a nyomait. Nem politizálás, hanem jelenség. Például a gyömbér kiváló ízét és tulajdonságait nem túl régen fedeztük fel ismét, pedig az 1800-as évek végén is használták már a magyar konyában, mi több termesztették a kiskertekben. Mondjuk úgy, hogy elfeledtették anyáinkkal, nagyanyáinkkal a jóféle fűszerek java részét és maradt a paprika, bors, só, kömény és a jó öreg majoranna, amely egyben gyógynövény is. 

Majoranna az ételekben

Vidéken, bőven termő konyhakert mellett nőttem fel. A majorannát kizárólag disznóvágások alkalmával vettük le a polcról, igaz, akkor ipari mennyiségben használtuk a májas hurkához. Pedig ennél jóval többet érdemel ez a fűszer. Ugyanis remek ízt ad zöldségleveseknek, sült húsoknak és természetesen a májas ételek nélkülözhetetlen fűszere. Például a fűszeres csirke csíkoknak is páratlanul jó ízt ad, nem is beszélve a paleo resztelt májról

A majoranna gyógyhatásai

Remek gyógyszere lehet a gyomor- és bélbántalmaknak. Az epe rendetlenkedését is helyre hozhatja. Gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó és étvágygerjesztő hatású. Enyhén nyugtató hatása is van. Használják fejfájás csillapítására. Mivel nyákoldó hatású, így enyhíti a köhögést, köptető és légzési zavarok ellen is hatásos lehet. A reumások fájdalmait is enyhítheti az olaja. Megszüntetheti az orrdugulást.

Bármilyen betegség esetén mindenképpen keresd fel orvosod és ha úgy döntesz betegségedet természetes úton gyógyítod, akkor keress erre kiképzett szakembert, természetgyógyászt.