Fűszereink – petrezselyem gyógyhatásai

Petrezselyem nélkül nincs magyar konyha. Nincs húsleves, nincsenek töltelékek, főzelékek és nincs petrezselymes újburgonya sem. Bár ez utóbbi a paleóban nem szerepel. A petrezselyem ízesít és díszit egyben. Frissen és szárított formában is egyaránt használjuk. Az ízét mindenki ismeri,azt viszont már kevésbé,hogy a petrezselyem gyógyhatásai széleskörűek. 

Mindene hasznos

A zeller azon zöldsége egyike, amelynek minden része ehető és használjuk is különböző ételekbe. A különbség az, hogy a gyökerét zöldségként adjuk az ételekhez, salátákhoz, főzelékekhez avagy zöldségfasírtokhoz. A levelét azonban nyersen érdemes fogyasztani, vagy frissen hozzáadni az ételekhez, mert főzés során elveszti aromáját és vitamin tartalmát. Én persze a húslevesbe is belefőzöm, ennek ellenére. Aztán tálaláskor friss petrezselyemmel is megszórom a levest. Éppen ezért az ablakomban tavasztól őszig a többi fűszernövény mellett metélőpetrezselem is virít. 

Szagtalanít

A petrezselyem gyógyhatásain túl szagtalanít. Mi több, szájszag esetén is érdemes elrágcsálni egy-egy szál friss petrezselyemzöldet és máris üde lehelletet ad. Mindemellett szájüregi fertőzések megakadályozására is alkalmas lehet. 

Értékes tápanyagok, vitaminok

A petrezselyemben karotinok és rengeteg féle ásványi anyag található. Gazdag C-és E-vitaminban. Érdemes elsősorban télen az étrendünkbe iktatni. Magas a vastartalma is. 

Petrezselyem gyógyhatásai – nőknek afrodiziákum

A petrezselyem minden része gyógyhatású, a levele és a gyökere is. A természetgyógyászatban gyomorerősítőként, vesetisztítóként és étvágygerjesztőként tartják számon és használják. Vízhajtó, és megelőzheti a vesekövet, vesehomokot. Azt tartják róla, hogy a nőknek ajánlott afrodiziákum. 

A tetű ellenszereként is ismert. Enyhe nyugtató hatása ehet a fogyasztásának. 

Vértisztító, amely segíthet az allergia elleni küzdelemben. 

Bármilyen betegség esetén mindenképpen keresd fel orvosod és ha úgy döntesz betegségedet természetes úton gyógyítod, akkor keress erre kiképzett szakembert, természetgyógyászt.