Májvédő paleo ételek

A helytelen táplálkozással májunknak sok feladatot adhatunk. De a mindennapok során megélt környezeti hatások sem kerülik el. A máj jelzi, ha “elege” van és felfrissülésre, tisztításra avagy méregtelenítésre van szüksége. Ha rendszeresen kimerültséget érzel, emésztési panaszokkal küzdesz és még az illatokra is nagyon érzékenyen reagálsz, akkor gyanakodhatsz arra, hogy a májad túlterhelt. Ilyenkor kerülhetnek az asztalodra a májvédő paleo ételek. 

A környezetünk tele van mérgező anyagokkal, például a háztartási tisztítószerekben, mosószerekben, de még a bútorokban is találhatók. Folyamatosan találkozunk velük. Éppen ezért érdemes májunk munkáját az étkezésünkkel támogatni. Alapelv, hogy együnk minél több tiszta, bio élelmiszert, használjunk gyógynövényeket és húsból is azt válasszuk, amelyet hagyományos módon neveltek, dolgoztak fel. Mindezen túl pedig van még néhány olyan élelmiszer, amely segítheti májunk egészségét. 

A keserű igazság

Azt már nagyanyáink is tudták, hogy a keserű ízű étel jó a májnak. Ilyen például a cikória. No nem a kávé, hanem a zöld növény. Ugyanis a keserűbb ízű zöld növények segítik a nehézfémek kiürülését a szervezetből. Ilyen zöldek még a pitypang, borsmustár avagy más néven rukkola.

De nem kell elkeseredni, hogy innentől keserűvé válik az élet illetve az étel. Ugyanis a dió is remek májbarát étel. 

Fűszerezz

A kurkuma is nagyszerű hatással lehet a májunkra. Nem csak a nehézfémek méregtelenítésére alkalmas, de az epe egészséges működését is segíti egyben. Finom fűszer, amelyet főzelékekbe, levesekbe és ragukba is egyaránt használhatunk. Én mindig teszek a húslevesbe egy keveset. Különlegesen finom ízt és színt ad az ételnek. 

A fűszerek közé sorolom a fokhagymát is, amelynek számtalan jó hatása van az emberi szervezetre. A magas vérnyomásban szenvedők igazi jóbarátja, de a pajzsmirigy működésére is jó hatással van. Mindezen túl a májunk is örül neki, ugyanis segíti a működését.

Zöldségek

A brokkoliról már zengtem nektek ódákat, hogy mennyire remek partner a rákmegelőzésben. Egyébként meg nagyon finom ételek készíthetők belőle. A brokkoli a fokhagymáéhoz hasonló kénvegyületeket tartalmaz, amely segítik a máj működését. Ugyanezt teszi a kelbimbó, káposzta és a karfiol is. 

A másik májbarát zöldség az avokádó. Bár nem őshonos nálunk, néha érdemes eszegetni belőle. 

Gyümölcsök

A citrusféléket szereti a máj leginkább. Elsősorban a citromot, grapefruitot és a limeot. C-vitamin és antioxidáns tartalmuk fokozzák a máj méregtelenítő teljesítményét.