A húsvéti főtt tojás második élete

Ünnepek után sok húsvéti főtt tojás szokott nálunk megmaradni, mivel mindegyiket igyekszem sonkalében megfőzni. Néha még színes tojás is megmarad a túltervezett locsolómennyiség miatt. Így néhány nap után már rendkívül unjuk a főtt tojást. Ezért igyekszem több módon felhasználni.

Rakott krumpli

Az egyik legjobb módja a sok főtt tojás eltüntetésének az, ha rakott krumplit készítünk belőle. Természetesen paleo módon édesburgonyával.

Töltött tojás

Ha összekeverjük a főtt tojás sárgáját néhány remek hozzávalóval, máris új ételt kapunk. A tavaszi töltött tojás kifejezetten a tavasz ízeire van hangolva, amelyhez a tavaszi reteksaláta dukál.

Tavaszi saláta

A tavaszi salátához elengedhetetlen kellék a főtt tojás. Bármilyen sülthús mellé remek köret, de akár magában is megállja a helyét. Ez utóbbi esetben azért én csak megszórom némi pirított sonkával, szalonnával.

Salátákban

A főtt tojás sok salátát gazdagabbá, laktatóbbá tehet. Elsősorban a zöldsaláták remek kiegészítője, de akár a tonhalsalátába is bele teheted.

Tojássaláta

Magából a főtt tojásból is remek saláta készíthető. Nem kell hozzá más a főtt tojáson kívül, mint házi majonéz, mustár, só, bors, újhagyma, maradék húsvéti sonka. A majonézt egy kis mustárral, sóval, borssal kell összekeverni, majd az összeaprított újhagymával, esetleg snidlinggel megszórni. Ezt az öntetet ráöntjük az összeparított tojásra és sonkára. Remek egytálétel.

Feltétlenül feltét

Azt se felejtsük el, hogy remek feltét a főtt tojás, akár töltött tojásként, akárcsak úgy önmagában. Nem is képzelhető el nélküle sóska, spenót vagy kelkáposzta főzelék.

Falatkák

Kenyér helyett is szolgálhat szendvics-falatka alapként a főtt tojás. Tegyél a tojáskarikára füstölt kolbászkarikát, egy szelet keménysajtot és koronázd meg egy lilahagyma szelettel. Vagy újhagymával, vagy hónaposretekkel. Variálhatod a szendvicsfeltétet sonkával vagy szalonnával , baconnel is.