Bazsalikom a cserépben

Tavasszal nem tudom legyőzni azt a késztetésemet, hogy növényeket kell ültetnem. Már nem is harcolok ellene, inkább teszek minden, a háztartásban található cserépbe vagy bögrébe némi földet és beleszórok olyan fűszernövényeket, mint a bazsalikom, kakukkfű (ezt még nem sikerült teleltetnem), metélőpetrezselyem, borsikafű és bármit, ami a kezembe kerül. Igen, tudom, hogy a boltokban átlagosan 300 forint körüli összegért adnak cserepes bazsalikomot, sőt más fűszernövényt is. De az, amit saját kézzel ültetek, annak valahogy más az íze. Az ültetés folyamata akár meditációnak is beillik. Próbáld ki! Ráadásul manapság már ajándékba is viszek egy-egy cseréppel, így igazán egyedi, hasznos és pár fillérbe kerülő meglepetést adhatok.

Bazsalikom-mentés

Mindezeken túl az is előfordul, hogy egy-egy kiszáradás szélén álló fűszernövényt megmentek az enyészettől. Így volt ez tavaly is, amikor az egyik nagy hipermarket leértékelt zöldséges részlegén haldoklott néhány cserép bazsalikom, igen jutányos áron. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem értem, miért nem locsolják meg ezeket a növényeket, sokkal tovább el lehetne adni őket normál áron. Igaz ez a svéd bútorboltra is.)

Természetesen landolt egy a kosaramban és egészen november végéig ellátott engem friss levelekkel. Sőt három másik cserép bazsalikom is lett belőle. Ugyanis remekül lehet szaporítani. Csak le kell vágni egy-két vaskos szárat és vízben addig tárolni, amíg gyökere lesz. Aztán elültetni cserépben és kész is.

Az ültetés gyerekjáték

Akár gyerekekkel is nagy mulatság lehet a fűszernövények ültetés. Az meg pláne remek dolog, amikor várjuk, hogy kibújjanak a kis növények.

Az én ablakpárkányomra hat napja került a frissen ültetett bazsalikom és még jónéhány fűszernövény. Ám a bazsalikom volt a leggyorsabb.

Bazsalikom, a sokoldalú fűszer

Az olasz konyha nélkülözhetetlen fűszere a bazsalikom. Ugyanakkor a mi paradicsomos ételeinkhez is igencsak jól passzol az íze. Például a paradicsomos gombóc és a paradicsomsaláta se lesz az igazi egy kis bazsalikom nélkül. A paleóban bár nagyon kevés olaszos étel marad a tészta hiánya miatt, azért próbáljátok ki a paleo bolognai spagetti vagy a karfiolpizzát a saját termesztésű bazsalikomotokkal.