Kora tavaszi paleo alapanyagok

Március közepén már érezzük a tavasz langyos szellőit és a nappalok is hosszabbak, ám a természet még javában ébredőben van. A szezonális paleo alapanyagok szűkre vannak szabva. Nagyon szűkre. Ezért körbejártam a boltokat és a nagypiacot, hogy mit is kínálnak most, a zöldségek szempontjából ínséges időben. Mihez juthatunk hozzá, ami ebben az időszakban szezonális zöldségnek és gyümölcsnek monható.

Szezonális plaeo alapanyagok

A bolthálózatok zöldséges pultjai igencsak becsapósak. Rendszeresen hirdetnek akciókat, ám közel sem biztos, hogy a szezonális termékeket adják olcsóbban. Március közepe után pár nappal például remek áron kínálják a cukkínit, karfiolt és a paradicsomot. De mindezek a nyár és ősz termései.

A jelen időszak idénytermése nagyon könnyen felsorolható, ugyanis csak egy van: a medvehagyma. Na, jó, ott vannak még a gombák is. A többi mind az ősszel leszüretelt és raktárakban eltett zöldségek, gyümölcsök. Ilyen az alma, cékla, édeskáposzta, kelkáposzta, körte, lilahagyma, lilakáposzta, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, édesburgonya és a zellergumó.

Mindezeken túl bármi, ami a zöldséges részlegeken kelleti magát, legyen az zöldség vagy gyümölcs, az bizony import áru. A közeli vagy távoli országokból érkezett.

Nem minden magyar, ami idény jellegű

Amikor az időszak termékei között válogatunk, érdemes azt is megnézni, hogy honnan érkezett. A mai napon végignéztem három bolt kínálatát. A vöröshagyma és a fokhagyma például ausztriából érkezett. Magyar vöröshagymát csak egyet leltem, a bolt sajátmárkás, csomagolt termékét. Az édesburgonya pedig holland volt. Ami magyar termék volt minden boltban az a répa, gomba, petrezselyemgyökér, cékla, alma, körte, kelkáposzta, fejes káposzta, lilahagyma, medvehagyma és a cserepes fűszernövények.

A piacon már jobb volt a helyzet, sőt. Mivel a mi kis szombati termelői piacunkra járok már néhány éve és nem a nagy csarnokos piacra, így igazi meglepetés várt. Ugyanis a kereskedők, akik a nagybani piacról hozzá termékeiket, minden táblán jelezték, – igaz kis betűkkel, de én el tudtam olvasni – hogy honnan érkeztek az adott zöldségek, gyümölcsök. Ráadásul ott sokal több volt a magyar termék, mint a boltokban. Ott találtam magyar paprikát, paradicsomot, retket, karalábét, újhagymát, almát és körtét is. Az őstermelők szintjén pedig egyenesen leesett az állam. (Mondtam már, hogy régen jártam a nagypiacon? Régebben azért nem így volt. Egy-két mézes, és nénike árulta kerti terméseit.) Kitűnő minőségű, gyönyörű volt a széles kínálat. Alig tudtam abbahagyni a vásárlást. Az árak sem voltak sokkal magasabbak, mint a nagybaniról beszerzetteké. A választék teljes mértékben megfelelt a mostani idénynek, plusz az őszről maradt termékek. Ugyanakkor felfedezhetők voltak üvegházban termett zöldségek. Például paradicsom, bébicékla, hónaposretek, újhagyma, paprika, fejessaláta.

Miért a magyar?

Azért, hogy a magyar gazdákat támogassuk. De ezen túl van két másik oka is. Az egyik, hogy védjük a környezetet, mert így nem kell hosszú utakat megtennie különböző járműveken a zöldségnek, gyümölcsnek. A legfontosabb ok pedig az, hogy hozzánk közel termett zöldséget és gyümölcsöt nem kell idő előtt leszedni és mindenféle tartósító eljárást alkalmazni, hogy kibírja az utat. Van ideje beérni és a lehető legtöbb vitamint, ásványi anyagot tartalmazza. Egyszóval egészségesebb.

További alapanyagok

A felsorolt magyar termékeken kívül a savanyúkáposzta még igazán jó választás ebben az időszakban. Igazi superfood, vagyis nagyon egészséges. Pláne nyersen. Mindezeken túl pedig nyugaodtan mérjétek fel a mélyhűtőpult kínálatát. Remek alapanyagokat lehet ott is találni. Az a valóság, hogy talán még több értékes tápanyagot is tartalmaznak, mint friss társaik. Ugyanis ezeket a zöldségeket a leszedés után szinte azonnal fagyasztják. A frisseket szállítják, a boltban is eltölt pár napot a polcokon, egyre veszítve a tápanyagérétkéből. Így pont ezekben a friss zöldség hiányos hetekben érdemes a fagyasztott felé is fordulni. Remekül használható a kelbimbó, spenót, sóska (bár ez utóbbi kettőből már néhol frisset is árulnak, de még pár hét van az igazi szezonjáig), brokkoli, bébirépa, meggy, málna, eper.

Mi legyen a menü?

Még ebben a legszűkebb hónapokban is remek ételeket készíthetünk az idény alapanyagokból. Főzz egy jó zellerkrémlevest, párolt lila káposztát sült hús mellé, vagy gyors egytálételnek káposztás-almás sült húst. Ha kissé könnyebb ételre vágysz, akkor kelkáposztafőzeléket is készíthetsz. Desszerted lehet a csokis-almás piskóta vagy a bonyolultnak látszó, ám rém egyszerű almás-banános torta. A reggelihez pedig válaszd hétvégén az újhagymát, hétközben a hónapos retket.