Top 5: mosás nélkül használható paleo alapanyag

A magam részéről mindent megmosok a hozzávalók közül, amit csak lehetséges. Odáig merészkedem, hogy a görögdinnyét, a narancsot és néha az almát is mosogatószerrel tisztítom meg. Tudom-tudom ez már-már a tisztaságmánia határát súrolja. Hmmm… súrolja.

A nyáron történt fagyasztott zöldségfertőzés és botrány után tüzetesebben utánanéztem a zöldségek tisztításának. Azóta még körülményesebben adom elő az előkészítést.

5 mosás nélkül használható paleo alapanyag

A konyha és az alapanyagok tisztasága, megtisztítása fontos. Ehhez tartom magam én is. Ugyanakkor vannak olyan hozzávalók is, amelyeket tilos megmosni. Íme öt mosás nélkül használható paleo alapanyag!

Gomba

A gomba állaga és íze is megáltozik, ha sokáig víz éri. Ezek a változások nem jelentik azt, hogy veszélyessé válnának az egészségre, kivéve, ha eleve szennyezett felületen éri őket a víz. Mivel a gombák olyanok, mint a szivacs, így a legjobb, ha nedves törlőkendővel áttörölni őket és kész. Ha nagyon földes, akkor egy gyors “zuhannyal” szabaduljunk meg tőle. A lényeg, hogy ne álljon a vízben, mert azonnal felszívja és gumis állaga lesz az ételben.

Tojás

A legnagyobb tévhit, hogy a tojásokat meg kell mosni. Persze, ha belegondolunk, hogy honnan jön, hát biza nekem is azonnal kedvem támad rohanni velük a csap alá jó mosószerrel kombinálva. De ez tilos. Ugyanis a tojásnak van egy küldő védőrétege. Ha azt lemosod róla, akkor védtelenné válik és a baktériumoknak is kinyitottad az ajót a belseje felé. Ha nagyon koszos a tojás, akkor először szárazon érdemes megtisztítani, például egy törlőkendővel. Ha így sem megy, akkor felhasználás előtt közvetlenül, mosd meg és alaposan töröld meg papírtörlővel. Ezután azonnal használd fel.

Baromfi és hal

Sokáig magam is a mosogató alatt folyattam a vizet a csirkére azt gondolván, hogy így sokkal tisztább lesz. Az igazság azonban az, hogy ez nagy tévedés. Sőt. Még inkább baktériumokkal teli lesz a mosogatómedence és környéke. Ugyanis a csirke bőréről a szétfröccsenő víz viszi magával a bacikat. Az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk ezektől az a főzés. Hő ugyanis elpusztítja őket. Ugyanez igaz a halakra is.

Vörös húsok

Ugyanazért nem érdemes megmosni a vörös húsokat, mint a csirkét és a halakat. Ráadásul a vöröshúsok állagát és ízét is befolyásolhatja a víz, amely ilyenkor beszivárog a húsba. Ha mégsem mondanál le arról, hogy megmosd a húst, akkor főzés előtt röviden tedd és utána papírtörlővel itasd le a vizet a húsról.

Csomagolt saláták

Ha zacskóba csomagolt salátát veszel, akkor érdemes olyat választanod, amely konyhakész vagyis mosott termék. Ezt természetesen jelölik is a csimagoláson. Ennek előnye, hogy nem kell a mosogatóban megmosnod, így elkerülheted a keresztfertőzést. Ez úgy jöhet létre, hogy a mosogatóban számos élelmiszert megmosol. Így a saláta mosása során átragadhatnak a salátára, amelyet nyersen eszel, így a hő sem tud segíteni a sterilizálásban.