Ingyenes recept-menedzser program számítógépre és okostelefonra

Ha valaki nagyon belelendül a tudatos táplálkozásba, az internetről és a szakácskönyvekből összeválogatott receptek csak gyűlnek és gyűlnek. Némelyik papírcetlire vésve, mások kitépett újságlapon, valamelyik egy szakácskönyvben könyvjelzőzve, vagy éppen a böngésző Kedvencek gyűjteményében várja, hogy egyszer majd hasznosítsák, vagy éppen elveszítsék. Mert lássuk be, ennyi forrásra ügyelni azért nem mindig sikerül. Előbb vagy utóbb megcsappan a szépen összeválogatott gyűjtemény. A cetli elveszik, a böngésző Kedvencek gyűjteménye egy újratelepítés áldozata lesz, a könyvet elkavarjuk egy költözés során. S bár lehet, hogy ettől még lesz mit enni, de biztosan sokkal macerásabb lesz újra felkutatni ugyanazt a bevált receptet. Erre szeretnék most mutatni egy akár tejesen ingyen is használható megoldást. Ez egy megbízható és ingyenes recept-menedzser program számítógépre és okostelefonra egyaránt. Sőt, akár a kettőt szinkronban tartva, felváltva is jegyzetelhetünk az épp kéznél lévő eszközre. Emellett pedig kedvenc böngészőnkben is használható, így akár telepítés nélkül, mondjuk a munkahelyen is beléphetünk, hogy eldicsekedjünk egy új recept-szerzeménnyel (ezzel a módszerrel akár Linuxon is működik a dolog). S ami a legjobb: ezek a receptek akkor is megmaradnak, ha bármi váratlan történik a telefonnal, PC-vel, Mac-kel.

 

Ingyenes recept-menedzser program

Nem is nyújtom tovább a bevezetőt, inkább leleplezem, melyik alkalmazásról van szó pontosan. A neve: Evernote. Ez egy Windowson, macOS-en, iPhone-ön és androidos okostelefonokon egyaránt használható szoftver, amelynek alap változata teljesen ingyenes és két eszközön szinkronizálható. Vagyis munkára fogatjuk mondjuk egy windowsos PC-n és az androidos okostelefonunkon egyaránt, s bármelyikbe írjuk is fel a receptet, látni fogjuk azt a másikon is. Ehhez persze szükség van felhő tárhelyre, vagyis egy olyan szerverre, amelyiken a bejegyzéseink tárolódnak. De az Evernote-hoz ez alapból jár. Ingyenes regisztráció után havi 60 MB adatot tölthetünk fel (vagyis esetünkben 60 MB-on elférő recept mennyiséget), s ez minden hónapban újabb 60 MB-al bővül.

Persze az Evernote nem csak receptek feljegyzésére van kitalálva, hanem az egyik legösszetettebb cross-platform jegyzetelő alkalmazás, amit ha a végletekig kihasználnánk (a lehetőségeiről részletes teszt van a Techwok.hu oldalon), akkor ez a 60 MB röhejesen kevés lenne havonta. Arra azonban, hogy minden héten elmentsünk 2-3 receptet egy-egy fotóval kiegészítve, bőven megteszi. Ha kisméretű fotókat használunk, akkor ennél jóval többre is. Egy szöveges jegyzet pedig nem foglal sok helyet se a gépen, se a felhőben. Ha mégis kinőnénk, legfeljebb előfizetünk a nagyobb tárhelyre és az extra funkciókra. A lényeg, hogy a felhőben tárolt receptjeink akkor is megmaradnak, ha fizikailag sérül a számítógép vagy az okostelefon. Így elég lesz a kérdéses eszköz elvesztése miatt szomorkodni, nem veszítjük el ezzel együtt receptjeinket is (ha más jegyzeteket is Evernote-ban tárolunk, akkor azokat sem).

 

Könnyen használható

Amiért bárkinek ajánlani merem, az két dolog: az első a már említett ingyenesség, ami ugyan részben megkötésekkel jár, de ha csak receptekhez kell, kiszolgál bárkit. A másik: ez egy nagyon egyszerűen használható program.
Összetettsége ellenére az Evernote használata a receptek gyűjtésére nem lesz nagyobb kihívás, mint a kedvenc szövegszerkesztőnkben megírni egy levelet. Merthogy a felülete a számítógépen és az okostelefonon is nagyjából egy nagyon egyszerűsített szövegszerkesztő programra hasonlít.

Különbség mindössze annyi, hogy létre kell hoznunk benne egy ún. notebookot, avagy virtuális jegyzetfüzetet. Sőt. Akar többet is. Mert ugye ha az ember többféle étkezési móddal kapcsolatban is gyűjtöget (paleo, keto, hagyományos magyar konyha stb.), akkor ezeket a valóságban sem szokta ömlesztve tárolni. Nos, az Evernote-ban is kerülhetnek önálló virtuális jegyzetfüzetbe. Aztán kereshetünk ezekben külön-külön, vagy egyszerre is akár. Ennyi előnye azonnal van annak, ha nem papír alapon menedzseljük a recepteket. Mellesleg készíthetünk külön jegyzetfüzetet a főételeknek, édességeknek, leveseknek is. Kinek, hogyan áll jobban kézre a gyűjtemény kezelése.

A csoportosítást tovább egyszerűsíti, hogy használhatunk ún. címkéket is. Vagyis minden recept kaphat több címkét is, amelyek alapján később szűrhetők. Címke rendszerünket mi alakíthatjuk ki: tartalmazhatnak hozzávalókat, ez esetben mondjuk a pulykás ételeket egy kattintás lesz kikeresni. Vagy kaphatnak címkeként kategória jelzést (főétel, desszert, reggeli, vacsora stb.). De akár keverhetjük is ezeket. Annyi tanácsom van mindössze, hogy a logikai felépítést érdemes előre kitalálni és következetesen azonos címkéket használni ugyanarra a jellemzőre, mert így kordában tartható a címkék száma és az azonos címkét kapó ételeket rögvest listázza nekünk a program, ha az adott címkére kattintunk a Tags szekcióban.

 

Hogyan formázzuk a recept szövegeket?

Ahogy csak akarjuk! Mert az Evernote-ban nincsenek igazán kötöttségek. A receptek felépítését mi határozzuk meg, saját ízlésük szerint. Érdemes kihasználni a táblázat beszúrására szolgáló funkciót, de ez sem elvárás. Mi több, a Paleolcsó olvasók most egy sablon gyűjteményt is letölthetnek, amelyet úgy alakítottunk ki, ahogy szerintünk praktikus lehet eltárolni egy receptet. A letöltéshez kattints erre a linkre. A letöltött ZIP fájlt kicsomagolva egy paleolcso-recepgyujtemeny-minta.enex nevű fájlhoz jutsz, amelyet az Evernote program File / Import Notes menüpontjában tudsz használatba venni. Az importált jegyzeteket egy Import paleolcso-recepgyujtemeny-minta nevű jegyzettömbbe rakja be a program, ami elég fantáziátlan, de ha létrehozol egy új jegyzettömböt (File / New Notebook), akkor oda egyszerűen átdobálhatod a minta recepteket és az üres, saját receptek felvitelére alkalmas minta jegyzetet is.

Utóbbira listában a jobb egérgombbal kattintva, majd a Duplicate Note menüpontot választva korlátlan számban többszörözhető, így ha új receptet szeretnél rögzíteni, csak duplikáld ezt a minta jegyzetet és írd át benne a szövegeket a receptednek megfelelően, illetve cseréld ki benne a fotót (vagy ha nincs sajátod, akkor csak töröld ki a mintának használtat). De ez sem szentírás, így a mintát akár át is lehet szerkeszteni. Csak első ránézésre lesz bonyolult. Kis gyakorlás után könnyedén megy majd!

 

Mit tud még?

Akit bővebben érdekel, mi mindenre használható még az Evernote, az a Techwok.hu cikkében mindent megtudhat róla. Érdemes lehet ugyanis a receptek mellett egyéb dolgainkat is rábízni.