A legjobb sütőtökös paleo receptek

Nem a kedvencem az ősz és a tél, de azért igyekszem nem utálni. Ilyenkor ezen időszakok legjobb eseményeire, ételeire koncentrálok. Például be lehet kuckózni egy esős, ködös napon egy forró teával, kellemes zenével vagy könyvvel. Gyertyát gyújtani, illatos füstölőt gyújtani. Így vészelem át a komor heteket, hónapokat. Ehhez tartozik a sülő sütőtök illata is, amely rendszeres vendég kora ősztől nálunk. Számtalan formában készítem sósan és édesen egyaránt. Íme a legjobban a sütőtökös paleo receptek közül, amelyeket rendszeresen elkészítek.

Önmagában is nagyon szeretjük a sütőtököt. A Férjek Ferrarijának kedvence a kanadai körte alakú változat. Én a szürke héjú, tömörebb húsú magyar változatot jobban szeretem, de szívesen kipróbálok bármilyen ehető sütőtököt.

A legújabb sütőtökös kedvencet kuglóf formájúra sütöm. Annyira jól sikerült sütemény lett, hogy a család gyerek tagjai is feltételek nélkül tömték a szájukba.

Ha marad sült sütőtük, akkor abból biztosan készítek levest. Pláne, ha még egy kis húsleves is marad hozzá a vasárnapi ebédből. Melengető és hangulatos vacsora, amellyel nem kell hosszú órákat eltölteni a konyhában. Az almával készült változat is nagyon finom.

A legjobb sütőtökös paleo receptek közül nem maradhat ki az abszolút kedvenc, ami elsősorban köret, de önmagában is nagyon finom, a sütőtökpüré. Többször előfordul, hogy nem is vágyom mellé semmi husira, így egy müzlistálba kanalazom, majd csak úgy befalom. Tetejére egy kis pirított héj nélküli tökmag is kerülhet vagy pár csepp tökmagolaj. Remek vega vacsora.

Ha egy gyerekkel kellene megszerettetnem a sütőtököt, akkor biztosan a házi sütőtöklével kezdeném (https://paleolcso.hu/project/sutotokle/). De szerintem kevés olyan gyerek van, aki nem szereti ezt a csodás színű zöldséget.

Csak azért, hogy lásd, mennyire sokoldalúan felhasználható a sütőtök bemutatom neked a sütőtökös pogácsát (https://paleolcso.hu/project/sutotokos-pogacsa/), amely egy sós harapnivaló. Remek tea mellé reggelinek, de tízóraira is csomagolgható vagy vendégvárásra is alkalmas.

Mvel a sütőtök ára az ősz végére, tél elejére le szokott menni akár 100 forintra is kilónként, így az egyik legolcsóbb alapanyag. Mondjuk egyébként sem túl drága. Ráadásul kitűnő vitamin és ásványianyag forrás. Használjátok, amikor csak tudjátok.