Nem titok, hogy rendszeresen olvasok külföldi paleós blogokat, recepteket. Érdekes olvasni a tapasztalataikat, ötleteiket, receptjeiket. Így leltem rá a magyar gulyást éltető cikkre, amely önmagában is paleo. Naná, hogy beleolvastam.

Azt eddig én is tudtam, hogy a gulyás paleo, persze ha kihagyjuk belőle a burgonyát. Édesburgonyával viszont tökéletes. A paleo gulyás receptjét megtalálod itt

Az is világos volt, hogy azoknak a külföldieknek, akik ellátogatnak Magyarországra esélyük sincs úgy elhagyni az országot, hogy ne ismerkedjenek meg a gulyáslevessel. Ráadásul szinte mindegyiküknek ízlik is. De azt nem tudtam, hogy számos gulyás „ihletésű” étel születik napi szinten szerte a világban. Pedig ez történik. San Diegóban él Steph Gaudreau, aki amellett, hogy keményen sportol, segít másoknak egészséges életet élni. Írt már számos könyvet és rendszeresen közzé teszi élményeit, receptjeit a blogjában: stupideasypaleo.comHát ebben a blogban olvastam a magyar gulyásról, amelynek igyekezett még a történetének is utána nézni. Érdekes volt olvasni, hogy mennyi mindent tudhat egy külföldi a mi kis gulyáslevesünkről. Meglehetősen sokat. Mi több azt is tudja, hogy a magyar pirospaprika a legjobb és ebbe az ételbe bizony az kell. Tudja, hogy a törökök hozták az országba – többek közt – a paprikát. Azt is tudja, hogy azokról kapta a nevét az étel, akik készítették azt, a gulyásokról. Tudja, hogy bográcsban, nyílt lángon készült. Elvileg kóstolt is már gulyást, de abban biztos vagyok, hogy csak hasonló ízű ételt. De ízlett neki és megalkotta a saját gulyását. Azt is megosztom veletek, mert nagyon érdekes elgondolás. Ráadásul náluk belefér a paleóba a krumpli, amit külön készítenek el hozzá.

Íme az ő paleo gulyás receptje!

Hozzávalók a gulyáshoz:

  • 60 g nyílgyökérliszt,
  • 2 teáskanál tengerisó,
  • 1/2 evőkanál őrölt bors,
  • 1 kg marha tarja vagy disznó lapocka,
  • 1 teáskanál gee (tisztított vaj),
  • 2 közepes fej hagyma,
  • 2 evőkanál édes pirospaprika,
  • 1 evőkanál köménymag,
  • 5 dl csontleves,
  • 1 evőkanál frisscitromlé.

 

Elkészítése:

  1. Egy tálban keverjük össze a felkockázott húst sóval, borssal és a nyílgyökérliszttel.
  2. Egy nagy edényben melegítsük fel a ghee-t és süssük meg benne a húsdarabokat úgy, hogy kívül világosbarna színe legyen és ropogós.
  3. Szedjük ki a húst az edényből.
  4. Pároljuk meg a kockára vágott vöröshagymát az edényben.
  5. Adjuk hozzá a paprikát és a köménymagot és kevergessük egy percig közepes lángon.
  6. Tegyük vissza a húst az edénybe és adjuk hozzá a csontleves felét és jól keverjük át, amíg feljön minden az egdény aljáról.
  7. Végül öntsük hozzá az egész levest.
  8. Kis lángon fedő alatt főzzük úgy másfél órát, amíg a hús puha és omlós lesz.
  9. A legvégén keverjük bele a citromlevet és ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges.

A krumplit megfőzik és vajban átsütik hirtelen. Sózzák és megszórják petrezselyemzöldjével. Köretként tálalják a gulyás ihlette raguhoz.

Ha van kedvetek próbáljátok ki!

Regisztráció az ingyenes letöltésekre és hírlevélre!

Ha regisztrálsz, folyamatosan értesülsz a legújabb letöltési lehetőségekről. Összeállítottam például egy olyan receptgyűjteményt, amelyben maradékokból készült receptek vannak. Így nem kell többé azon törnöd a fejed, hogy például a vasárnapi sülthús maradékkal mi legyen. Több, mint félszáz receptet ajándékozok neked, számos egyéb konyhai gyakorlati trükkel, tapasztalattal, fortéllyal együtt. Mindössze pár kattintás, és teljesen ingyenes. 

Köszönjük a feliratkozást! A megadott címre kapsz egy megerősítő e-mailt, melyben rá kell kattintanod a feliratkozást jóváhagyó linkre. Ezután e-mailben megkapod a könyv letöltési linkjét.

Pin It on Pinterest