Last minute paleo gasztroajándék

Már csak egy nap és itt a karácsony. Ilyenkor tetőfokára hág az ajándékvásárási őrület. A magam részéről előfordul, hogy az utolsó pillanatban jut eszembe, hogy valakinek még ne vettem semmit. Sőt olyan is előfordulhat, hogy nem jut eszembe semmi megvehető és karácsonyi ajándékként szolgáló valami. Ilyen esetben veszem elő a last minute karácsonyi gasztroajándék listámat.

A gasztroajándék több szempontból is remek választás a karácsonyfa alá. Egyrészt tuti, hogy egyedi, mert te készítetted, így boltban sehol nem lehet hozzá jutni. Ráadásul benne van szíved-lelked, mert a saját kezeiddel alkottad. Olyannak is adható, akinek klasszikusan “mindene megvan” és nem tudnál neki boltban venni olyat, ami értékelhető lenne számára. Az ajándékok ilyenformán való elkészítése felér egy meditációval. Ha pedig mindezen gasztroajándékok paleo kivitelben készülnek, akkor sokat tettél a megajándékozott egészségéért. Ha nem paleózik, akkor azért, mert felkeltheted vele az érdeklődését. Ha pelózik, akkor azért, mert különlegességekkelleped meg.

Miután imígyen jól meggyőztelek, íme az idei paleo gasztroajándék kínálatom karácsonyra. Semmi olyasmi nem kell hozzá, amelyet ne tudnál egy nagyobb boltban beszerezni. Még szombat délután vagy vasárnap reggel is elkészítheted.

A müzli receptjét itt leledCsak keverd össze a száraz hozzávalókat és öntsd egy celofán tasakba.

 

Ízesített só

Hozzávalók a magyaros változathoz:

Himalája vagy tengeri só, fokhagymapor, bors, őrölt pirospaprika (ízlés szerint lehet édes vagy csípős). Tehetsz bele akár kakukkfüvet, majorannát, zsályát vagy petrezselymeet is.

Elkészítése:

  1. 4 nagy evőkanál sóhoz adj minden fűszerből egy teáskanálnyit.
  2. Keverd össze alaposan.
  3. Töltsd üvegbe vagy celofánzacskóba. Írd rá, hogy mit tartalmaz és azt is, hogy használhatják raguk, tojásrántották, sülthúsok vagy akár sült máj ízesítésére.

 

Hozzávalók az indiai változathoz:

Himalája vagy tengeri só, őrölt gyömbér, kurkuma, római kömény, fahéj.

Elkészítése:

Ugyanúgy, ahogy a magyaros változatnál.

 

Paleo süti üvegben

Hozzávalók: egy közepes befőttes üveg, 15 dkg zabpehely, két marék mazsola, 3 evőkanál nyírfacukor (vagy eritrit), 3 marék aprított étcsokoládé, 1 teáskanál őrölt fahéj, egy-két marék apróra vágott dió.

(Tehetsz bele akármilyen magot például mandulát vagy kesudiót, gazdagíthatod az ízét reszelt citromhéjjal avgy vaníliamagokkal. Bármelyikkel, ha rálelsz a bolt polcán.)

Elkészítése:

  1. Az üvegbe először a zabpelyhet tedd.
  2. Ezután rétegezd rá a mazsolát és a többi hozzávalót.
  3. Zárd le és köss rá egy kártyát, hogy mit tartalmaz.
  4. Írd rá, hogy 3 evőkanál vaj és 1 tojás hozzáadásával keverje össze a megajándékozott. Ezután kis halmokat képezzen egy sütőpapíron és 180 fokos sütőben süsse meg 15-18 percig.

 

Csokoládé bon-bon

Hozzávalók: 1 tábla étcsokoládé, aszalt gyümölcs például áfonya, 1-2 evőkanál kókuszzsír.

Elkészítése:

  1. A csokit gőz fölött a kókuszzsírral megolvasztjuk.
  2. Beleforgatjuk az aszaltgyümölcsöt.
  3. Formába öntjük.
  4. Addig tároljuk hűtőben, amíg megszilárdul.
  5. Ha nincs bon-bon formád, tökéletesen megteszi a szilikon jégkockatartó vagy akár egy sütőpapírral bélelt tepsi is. Ez utóbbi esetben a csoki megszilárdulása után törd darabokra és úgy csomagold celofánba vagy kis üvegbe.

 

Paleo sűrített tej

Hozzávalók: egy kisebb üveg, egy kis doboz kókusztej, 2 evőkanál méz (vagy bármilyen édesítő, amit használsz), egy csipet só.

Elkészítése:

  1. Az összes hozzávalót egy kis edényben forraljuk.
  2. Addig forraljuk kis lángon, állandó kevergetés mellett, amíg sűrű lesz.
  3. Kis üvegbe öntjük, felcímkézzük.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben