Karácsonyi gasztroajándék: házi ételízesítő

Jónéhány éve már annak, hogy elhatároztam megpróbálkozom a karácsonyi gasztroajándék készítésével. Talán a habcsók volt az egyik első nagy sikerem és a csokiszivek aszaltgyümölccsel a másik. Persze mindez a paleo előtti, mindenevő korszakomból. Bár habcsókot azóta is készítek karácsony közeledtével olyan rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, akik hagyományos módon étkeznek. Mindezt pusztán azért, mert egyszerűen isteni érzés habcsókot készíteni. Öröm látni, ahogy két egyszerű alapanyagból valami szépséges születik. Oké-oké, érzem, hogy ez már a fanatizus határait súrolja.

Most viszont valami hihetetlenül egyszerű, gyors és olcsó karácsonyi gasztroajándékot ajánlok neked. Mindehhez nem kell mást tenned, mint berohanni egy zöldségesbe és az összes gyökérzöldséget felvásárolni. A házi ételízesítő elkészítése legfeljebb fél órádba kerül és ez idő alatt, akár egy hadseregnek valót is el tudsz készíteni. A pontos receptet itt találod, kattints érte.

Válassz ki egy kedves üveget, lehet az egyszerű vagy akár díszes is, ez az ízlésedtől függ. (Bevallom én egész évben gyűjtöm a kisebb – nagyobb befőttes üvegeket erre a célra.) Ha nincs otthon ajándékozásra szalonképes üveged, akkor javaslom intézz körkérdést baráti körben. Sokan szeretnének megszabadulni felesleges üvegeiktől, amely neked kincs lehet. De láttam már apróhirdetést is a neten, hogy akár ingyen is oda adnák ezeket, csak menjenek el érte. Ha mindez kilőve, még akkor is elzarándokolhatsz egy úgynevezetett százforintos boltba, esetleg “kínai” boltba vagy bármely háztartási boltba és vehetsz üvegeket erre a célra.

Készíts hozzá egy cetlit is, amelyet majd ráköthetsz vagy akár rá is ragaszthatsz az üvegre. Erre írd rá, hogy mit tartalmaz pontosan a házi paleo ételízeítő. Azt se felejtsd el ráírni, hogy mire használhatja a megajándékozott. Például teheti levesbe, főzelékbe vagy akár nyers tojásba, amiből rántottát készít, illetve panírozáshoz használja. Úgy használhatja, mint a bolti, szárított ételízesítőt, csak ez sokkal egészségesebb, mert nincsenek benne E-számok.