Nyakunkon a karácsony: paleo gasztroajándék

Kimerészkedtem a hétvégén és a múlt hétvégén is egy-egy bevásárló központba és azt kellett látnom, hogy bizony elkezdődött a karácsonyi őrület. Vasárnap délután sehol egy parkolóhely ott, ahol úgy általában mindig van. Kétségtelenül nyakunkon a karácsony. Ezért elhatároztam, hogy gasztroajándékok receptjeivel bombázlak titeket. Több előnye is van egy-egy paleo gasztroajándéknak.

Az egyik nagy előnye, hogy te készíted a saját kezeddel és addig is szeretettel gondolsz arra, akinek adod. A másik, hogy sok esetben olcsóbb is, mintha vennél valami kész ajándékot. Aztán itt van még az is, hogy személyes, nem kell órákon át tülekedned egy-egy áruházban valami jó kis ajcsi után. Csak felírod a hozzávalókat és céltudatosan, gyorsan leemeled a polcról és fizetsz. Hazamész és jókedvvel elkészíted. Ráadásul az ilyen paleo gasztroajándékokat azon esetben is bevetheted, amikor valaki olyannak adnál meglepit, akinek úgymond mindene meg van. Ilyenje biztosan nincs, mert ezt te készítetted. Ha pedig olyannak adod, aki nem paleózik, egyúttal megismertetheted az étkezés lényegével. Hátha kedvet kap hozzá.

Az első paleo gasztroajándék, amelyet figyelmedbe ajánlok igen egyszerű. Téli fűszerkeveréket készíthetsz. Hozzávalók: őrölt fahéj, őrült szegfűszeg, őrölt kardamom, őrült csillagánizs, őrölt gyömbér, rezselt citromhéj, reszelt narancshéj.

Ha nem találsz őrölt hozzávalókat, akkor vedd meg egészben és kávédarálón daráld le. Egy adaghoz egy zacskónyi őrölt szegfűszeget önts egy kisebb tálkába. Enne keverj bele, fél zacskónyi fahéja. Kardamomból negyed zacskónyit tegyél bele, csakúgy, mint gyömbérből. A csillagánizzsal bánj csínján, abból még ezeknél is kevesebbet tegyél bele. Reszelt citrom és narancshéjból pedig belátásod szerint tehetsz bele. Ez utóbbiakat reszelheted te magad is, nem nagy ördöngősség. Csak vigyázz, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöket használj. (A gyümölcs húsát pedig fogyaszd el, mint jól végzett munkád jutalmát.) Ha nem akarsz reszelni, akkor vehetsz is citrom- és narancsolajat. Mindkettőből csepegtess két-három cseppet a fűszerkeverékhez.

A fűszer csomagolása csak a te fantáziádon múlik. Vehetsz hozzá jópofa fűszertartót, használhatsz általad dekorált szép és kicsi befőttesüveget, vagy teheted kis vászonzacskóba. A feliratozásról ne feledkezz el. Írd rá, hogy mi van benne és persze azt, hogy nagy szeretettel tőled kapja a megajándékozott. Írd rá azt is, hogy használhatja forralt borhoz, fűszeres teához vagy mézeskalácshoz.

Jó munkát, sok sikert!