Zöldparadicsom

Véget ért az idei kertészkedési szezonom. Örülök, mert vége a locsolási láznak, de némileg szomorkodom, mert vége a jó időnek is. Összességében remek termés volt a balkonon és az ablakban is. Jövőre biztosan megismétlem. Pár napja ünnepélyes keretek közt leszedtem az összes zöld paradicsomot és chilit és elhatároztam, hogy savanyúságot készítek belőle. A chilit hagyom megpirulni, kiszáradni és ledarálom.

Rá kellett jönnöm az ősz folyamán, hogy a balkonparadicsomot nem véletlenül nevezték el így. Ez a növény tényleg erkélyekre lett kitalálva. Kis helyen elfér és cserébe nagyon bőséges termést hoz. Van köztük egy centis átmérőjű, de megnő akár háromcentisig. Akkor finom, amikor már narancssárga a héja. Igaz, nem ebből készült a befőzött paradicsomlé, de arra mindenképpen remek, hogy például rántotta vagy krumplis tojás mellé kerüljön.

Mivel először ültettem ilyen növény erkélyen, így elkövettem egy-két hibát, amit természetesen jövőre már nem fogok. Kicsit késve ültettem ki őket a tejfölös poharakból a ládákba, így szeptember után kezdtek el igazán teremni. Ezért az utolsó nagy termés már csak zölden ringatózott a növényeken. Azt hiszem kicsit zsúfoltan is ültettem őket a ládákba, de ez nagy problémát nem okozott nekik. Csak annyi történt, hogy úgy augusztus körül friss és tápdús földet tettem a ládákba, mert annyira felemésztették.

Mindez mibe került nekem? Azt kell mondjam, hogy nagyjából 150-200 forintba. Virágládáim voltak, földet az anyukámék kertjéből hoztam. Tejfölös poharakat barátoktól, ismerősöktől kértem, akik esznek tejfölt vagy joghurtot. Csak a magokért fizettem a boltban. Ha szigorúan vesszük, akkor persze vizet is használtam, de őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mennyit.

Minden esetre több haszna is volt, mert szépen mutatott az erkélyen, jól mulattam vele, ettünk frissen szedett paradicsomot és nem utolsó sorban két kisebb üveg zöldparadicsom savanyúságom is lett. Lehet, hogy az egyikből ajándék lesz karácsonyra.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben