Ajándékok a kertből – avagy a paleo befőttek

Egyszerűen imádok mindent felhasználni, amivel egy kert megajándékozhat. Igyekszem mindent megmenteni, mert mindig az jut eszembe, hogy mennyire lehet örülni a téli hidegben egy-egy eltett és hasznosított finomságnak. Nem sok kamrapolcom van a cseppnyi panelkonyhámban, de azért azt igyekszem sajátkészítésű finomságokkal megtölteni. Ebben az időszakban pedig a természet éléskamrája számos finomságot kínál minderre.

 

Paleo befőttek és egyéb finomságok

Két hete esett meg az a baleset, mikor is a családi kertben lévő szilvafa egyik nagyobb ága letörött. Teljesen tele volt majdnem érett szilvákkal. Kaptam én is egy jó nagy adagot ebből a pórult járt csemegéből és úgy határoztam, hogy paleo savanyú szilvát készítek belőle későbbre.

A cukkíni most javában ontja terméseit, így számos receptet kellett már kipróbálnom. Ugyanis ezzel is ellát minket a család egyik kertésze: a férjem apukája. Most hétvégén a vendégeknek lasagne lesz belőle, de elkészítettem már a rántott cukkinit, rakott cukkinit vagy a cukkinilepényt. Mi több, édesség is készült belőle, méghozzá brownie. A cukkinisajt pedig remek alternatívája a tejből készültnek.

A kamrapolcomra idén is kerül saját készítésű paradicsomlé és ketchup. Nagy sikere volt tavaly is és idén szintén remek paradicsomtermés van.

A gyors vacsorák királya, a lecsó is a kamrapolcom lakója lesz a télen. Enélkül nem telhet el nyár, hogy ne költöztessek jónéhány üveggel a polcra. Egy fáradt, sötét, téli estén tíz perc alatt mennyi vacsora készíthető belőle. Ki nem hagynám.

Lekvárokat folyamatosan készítek. Idén is van 1-2 üveg, az anyukám kertjéből származó eperből készült lekvár.

A kamrapolcomon még van hely, így a következő hetekben kerül oda paleo csalamádé, aszalt paradicsom olívaolajban és talán nektarinlekvár.

Persze sosem lehet tudni, hogy mikor mit kell még megmenteni az ősz folyamán a kertekből…