Nyári receptek forró napokra – ne aszalódj a konyhában!

A nyár legforróbb napjai köszöntöttek ránk és az időjósok sem biztatnak minket hűvösebb időjárással. Jól is van így, hiszen július van, mikor is legyen nagy meleg, ha nem most?! Ilyenkor – bevallom hősiesen – nincs sok kedvem a konyhában aszalódni a tűzhely mellett. Ezért a legegyszerűbb ételeket készítem, ha lehet főzés nélkül vagy minimális tűzhelyhasználattal és aztán irány a strand vagy csak egy hűs fa árnyéka. A kedvenc családi nyári recptek nem maradnak titokban, összegyűjtöttem nektek.

 

Reggelire-tízóraira

Amikor egy forró nap reggelén felébredek, akkor többnyire egy kókusztejeskávén kívül nem sokra vágyom a rohanásban. Néha azért kivételt teszek, pláne, ha a család is úgy kívánja. Ilyenkor egy gyors turmixot szoktam összedobni. Legújabban a kókuszjoghurttal készült banánturmix a menő nálunk. Ebből liternyi is elfogy. Úgy készül, két főre, hogy két banánt a turmixba dobálok, majd addig öntöm fel kókuszjoghurttal, amíg majdnem ellepi őket. Ez úgy két deci lehet. Aztán öntök rá még – dl tisztított vizet. Használhatsz nyugodtan csapvizet vagy ásványvizet is. Összeturmixolom és poharakban szervírozom. Ha nagyon kedves akarok velük lenni, akkor egy kis fahéjat szórok a tetejére, d ez el is hagyható. A banánturmixot elkészítheted kókuszjoghurt híjján sima vízzel vagy kókusztejjel is.

Tízóraira általában gyümölcsöt választok. Mostanság az őszibarack, a nektarin és sa árgadinnye a sláger nálunk. Ha nem reggeliztünk, akkor bizony jól jöhet egy kicsivel tartalmasabb étel, amely egyébként remekül dobozolható és szállítható. Ezt csak kosárkának nevezem. A bacont muffinformába teszem, mintegy megágyazva a tojásnak, amelyet ráütök. Kicsit megsózom, rászórok szárított és felaprított leveszöldségkeveréket. A kilógó bacont ráhajtom a tetejére. Ezután közepesen forró sütőben addig sütöm, amíg a tojás megszilárdul. Mondhatod persze most, hogy ezt azért sütni kell, de lássuk be, hogy nem kell ott állni sokáig a tűzhelynél és aztán pánikszerűen gyorsan el lehet hagyni a konyhát, mert nem igényel hosszas bíbelődést.

 

Ebédre

Könnyű ebédként a legjobban a tonhalsalátát szeretem. Gyorsan elkészíthető, remekül dobozolható és szállítható és nagyon finom is. Ilyen időszakban pedig még csak nem is drágák a hozzávalók. Általában azt teszem bele, amit éppen a hűtőben találok. Manapság ez a tonhalkonzerven kívül jégsaláta, répa, zeller, cékla, uborka, paradicsom és lilahagyma.

A tonhal nagy kedvenc, ezért készítek tonhalkrémes töltött tojást is, ha nagyon sietek. Ehhez is csak annyira kell bekapcsolni a sütőt, amíg megfő a fejenként 2-3 vagy 4 darab tojás. Ehhez köretnek salátát szoktam szervírozni, így egy igazán kiadós, de mégis könnyű és gyors étel kerekedik belőle.

 

Vacsora

Bevallom uzsonnázni nem szoktunk, mert abban időszakban még valahol vagyunk a városban. Vagy éppen úton haza felé. Cserébe viszont elég korán vacsorázunk. A kedvencünk – évszaktól függetlenül – a falatkák. Ez annyit jelent, hogy összevágok házi füstölt kolbászt, házi füstölt szalonnát, császárszalonnát, keménysajtot, paradicsomot és lilahagymát. Télen ez a hidegtál tepertővel és házi sertésmájkrémmel egészül ki. Csapatépítő étel is, mert miközben jóízűen falatozunk egy nagy tányérból, jókat beszélgetünk. De egy jó film mellé is tökéletes harapnivaló.

 

Desszert

A nyár egyértelmű slágere a fagyi. Mindenmentes verzóból a banánba aprított idénygyümölcsös variáció a családi favorit. Elsősorban a csokis-meggyes lett az idei nyár slágere, amit jégkrémként pálcikával tálalok.

A másik sütés nélküli desszertünk, amely igen jó szolgálatot tesz vendégség idején is, a kókuszgolyó. Remek módja a kókusztej főzése során maradt kókusz, mandula vagy egyéb maradék eltüntetésére és hasznosítására.