Paleo kefír

Igen, bizony paleo kefír tejmentesen. Bár mindenevő koromban nem voltam oda a kefírért, azért a gyomorra gyakorolt jó hatásait nem lehet letagadni. De mitévők legyünk, ha a legfőbb alapanyag, a tej tilos a paleóban? Utána néztem és kiderült, hogy kókusztejből is elkészíthető.

Sűrű kókusztejre lesz szükséged, ha szeretnéd kipróbálni a receptet. A magam részéről kókusztejszínt használtam. Mindehhez kefírgombát szereztem a kollégámtól. Úgy voltam vele, hogy a kísérlethez nem vásárolok össze drága hozzávalókat. Így a gomba ingyen volt. Egyébként gyorsan szaporodik és ezért, akik használják szeretnek megszabadulni tőle ingyen. Csak vigyék.

A recept pofon egyszerű. Végy 4 dl sűrű kókusztejszínt. Legyen szobahőmérsékletű. Egy üvegbe öntsd bele. Tedd bele a kefírgombát. Zárd le, lehetőleg műanyag kupakkal vagy átlátszó fóliával. Tedd sötét, langyos helyre valahol a konyhádban. (Tökéletes például a hűtőszekrény teteje, pláne, ha magas a szerkezeted.) Hagyd dolgozni a gombát egy napon át. Ezután szűrd le és kész is a kefíred. Eláll jópár napig a hűtőben. Süteménybe is teheted. Salátaöntetet is készíthetsz belőle, de fogyaszthatod önmagában is.

Bár más kefírkultúrával nem próbáltam, de azokkal is biztosan jóféle paleo kefír állítható elő. Azokért elkérhetnek akár 2 ezer forintot is.

A gombával készült paleo kefír úgy önmagában meglehetősen savanyú. Ha legközelebb elkészítem, akkor egy kávéskanál mézzel meg fogom toldani. A gombának is jó és nem lesz a végén annyira savanyú. Egyébként teljesen kefír íze van, igaz a végén egy nagyon enyhe kókuszfelhanggal, ami egyáltalán nem zavaró.