Konyhai trükkök az időspórolás jegyében

Ki ne szeretne a pénzen kívül időt is megspórolni a konyhában? Vagyis sokkal kevesebbet a tűzhely mellett állni, mindezt úgy, hogy valódi gasztronómiai csemegéket varázsol a család asztalára. Bár varázspálcám nincs, hogy egy varázsige elmormolásával megoldjam az egészet, de jól bevált konyhai trükkök  azért akadnak. Ilyen az előkészítés.

Az előkészítéssel rengeteg időt lehet megspórolni. A magam részéről általában vasárnap délelőtt  – néha délután – szoktam ilyesmivel foglalkozni. Ilyenkor konyhakészre varázsolom a lehető legtöbb alapanyagot, amit a következő hétre szántam. Ezekből készítek ételeket. Háború és béke hosszúságú bejegyzést írhatnék arról, hogy mit és hogyan szoktam előkészíteni. Persze én magam írnék, de te unnád olvasni. Így inkább hétről-hétre megmutatom videóval is, hogy azon a héten mit készítettem elő. Íme az ősbemutató.

Ezen a héten sajtos – sonkás karfiol, pizza margerita, húsleves, hagymakrémleves, hagymás hús, grillezett csirkemell biztosan lesz az asztalon. Plusz lesz tej a kávémba is. Nyilván ez nem a teljes heti lista, de ezekhez tudtam előre előkészülni.

 

Elsőként a húslevest tettem oda főni, mert ezúttal japán tyúkból készítettem és ahhoz bizony idő kellett. De ez nem sok munka, csak belehajugáltam a húst és a sót a fazékba, felöntöttem és bekapcsoltam alatta a tűzhelyet. Aztán a karfiolt egyben megfőztem. Ez nem telt sok munkába: bedobtam a fazékba, ráeresztettem a vizet, megsóztam és feltettem főni. Ebből sokával, sajttal megtűzdelt sült karfiol lesz. Mindeközben beindítottam a magtej készítő gépemet. Ez sem volt bonyolult, mert csak beledobáltam az alapanyagokat, felöntöttem vízzel és már indítottam is a gépet. Mindent beindítottam és még csak félórát sem töltöttem el a konyhában. Amíg minden főtt a maga útján, addig összekevertem a pizzaszószt és elhelyeztem a hűtőben. Ezután megpucoltam a zöldségeket, majd fel is aprítottam, ami a levesbe került. Amikor lejárt a tejfőző programja, akkor leszűrtem a tejet és a maradékból almás-kókuszos golyókat készítettem. A leves persze sokáig főtt, de kit érdekelt? Nem kellett őrizni. Néha rápillantottam. Alkalmasint beledobtam a zöldségeket, némileg megfűszereztem és kész. Viszont nem csak húsleves lesz vacsorára belőle, hanem hagymakrémleves ia, mert a levét felhasználom arra. Plusz a főtt tyúk húsából – terveim szerint – hagymás hús lesz sült zellerrel. De lehet, hogy időközben változik a terv és mondjuk karfiolrizses hús lesz belőle.

Az előkészületekkel maximum másfél órát töltöttem a konyhában a mosogatást, elpakolást és a sütigolyók elkészítését is beleszámítva. Ezek a konyhai trükkök azt eredményezik, hogy legalább két estén nem kell a tűzhely mellett állnom. A többin is maximum húsz perces elfoglaltsággal vacsorát és másnapi ebédet készítek. Reggelikre rántottát, sajttal töltött virslit eszünk ezen a héten.