Balkonkert

A konyhapénz megmentésének egyik remek módja, ha magad termeled meg az alapanyagokat. Nyilván ezt kertes házban könnyebb kivitelezni. De panelban sem lehetetlen némi zöldféle előállítása és némi spórolás. A balkonkert ugyanis aranyat ér.

Magam a tizediken élek egy kisebb lakásban. Egy franciaerkélyt kapott a lakás a tervezőktől. (Igazán szeretném tudni, hogy kinek az ötlete eredetileg a franciaerkély. Tulajdonképpen használhatatlan. Illetve csak majdnem.) Ezen a kilépőn én biza az elmúlt évben fűszereket termeltem. Kakukkfüvet, tárkonyt, oregábót és zsályát. Egy balkonládába ültettem őket palánta korukban és kiettem. Locsoltam, szüreteltem. Télire pedig leszüreteltem a maradék leveleket és használtam. Van egy pici irodánk is, amely viszont rendelkezik erkéllyel. Ott pedig újhagymát, balkonparadicsomot, folyton termő epret termeltem az elmúlt évben. Idén mindenen változtattam a hatékonyság jegyében.

 

Így március közepén ismét elkezdődött az ültetési szezon. A balkonra saláta magokat vetettem ládákba. Azt tervezem, hogy a nyár folyamán ezek lesznek a köretek. Ültettem japán salátamixet, tépő és romai salátát. Átültetem a zsályát, oregánót és kakukkfüvet. A tárkony sajnos nem élte túl a telet. Bár a fűszernövényeimben is kételkedem, de majd kiderül. A francia ablakban pedig idén metélőpetrezselyem, metélőhagyma és lestyán növekszik a balkonládában.

Ezen kívül szórtam egy cserépbe zsázsamagot, ami négy nap múlva már el is kezdett kikelni. Ebből a salátába fogok szüretelni pár nap múlva. Elültetésre vár még dughagyma, amelyből isteni újhagyma lesz pár héten belül. Ugyancsak elültetésre vár még néhány chilipaprika mag. A terveim szerint megpróbálkozom az erkélyen uborka termesztésével is. Beszámolok majd nektek az eredényről.

Vettem egy elszáradófélben lévő bazsalikomot is az egyik áruházban. Leárazták a halálra szomjaztatott növényt, de én megitattam és átültettem. Most kezd szépen magához térni. Nektek is ajánlom, hogy nyugodtan vegyétek meg a leárazott és szomjazó növényeket. Gyorsan rendbe lehet őket hozni.

Ahogy látjátok, egyelőre még a várakozás zajlik. Remélem pár nap és meglátom a kibújó magokat. Addig is reménykedjünk napos, szép időben.

A magokat általában 50-60 forintért vettem csomagonként és bizony bőven maradt még belőle. Lehet, hogy elajándékozom a családban, vagy elteszem jövőre. De magokat magatok is tudtok szerezni, akár ingyen is. Ha a nyár folyamán kóstolsz finom paprikát, paradicsomot, akkor azok magjait elteheted és ilyenkor el lehet ültetni. Cserélgetni is lehet. Én például a chilimagot egy kollégámtól kaptam.