Paleo ebéd a városban

Amikor áttértem a paleo étrendre, akkor elsőként a reggeli kérdésén túl az volt a második legnagyobb kérdés, hogy mi van akkor, ha nem viszek magammal ételt? Vajon miként oldom meg, hogy legyen paleo ebéd? Az elmúlt évek paleózása alatt sokszor kerültem olyan helyzetbe, amikor kihívás volt betartani a szabályokat. Elárulom a jól bevált megoldásaimat, hátha neked is segítenek függetlenül attól merre élsz az országban.

Szerencsés vagyok, mert Budapesten élek és a Belvárosban dolgozom. Így ma már meglehetősen el vagyok látva paleo étel lelőhelyekkel, bár nem volt ez mindig így. De azért megoldható mindez kisebb településeken is, csak egy jó hentes és zöldséges kérdése az egész.

Kezdetben itt a “nagyfaluban” sem volt minden paleósítva. Most már akár rendelhetnék is különböző ebédkiszállító cégektől, de bevallom sose tenném. Egyszerűen azért, mert anyagilag kihívás. No nem azért, mintha nem engedhetném meg magamnak. Megtehetném, de engem kifejezetten bosszant, amikor látom, hogy milyen és mekkora adagi ételért mennyit kérnek el. (Ez az éttermek hagyományos és paleo kínálatára is vonatkozik!) Nyilván belátom, hogy ez üzlet és bizony a kényelmet meg kell fizetni. Mégis úgy vélem, hogy némi odafigyeléssel és szervezéssel bizony megoldható a paleo étkezés a mindennapokban. Akkor is, ha nagyon elfoglaltak vagyunk.

Ha nem főztem két napra és nincs is módom otthon ételt készíteni, akkor több lehetőség közül választhatok. A grill felé veszem az irányt. Vannak grillpulttal rendelkező boltok, ott beszerzek egy csirkecombot vagy akár fél csirkét is és veszek hozzá egy csomag zöldsalátát. Néha egyszerű savanyúsággal eszem a grillhúst. Mondjuk uborkával vagy csalamádéval, netán ecetes almapaprikával. Ma már ilyeneket lehet kapni cukor nélküli verzióban is. A grillezett csirkecomb átlagosan 300 forint a savanyúság, szintén átlagosan számolva 3-400 forint. A csomagolt saláta átlagára 350 forint. Van olcsóbb és persze drágább is. Ezzel az ebéddel úgy 600-800 forint között lesz a költséged. De ne feledd mindez úgy, hogy vettünk a savanyúságból egy üveggel, amiből biztos, hogy marad még legalább két alkalomra. A csomagolt saláta is bőven elég két étkezésre. Így szigorúan véve sokkal olcsóbbra jön ki maga a paleo ebéd. A grillcsirkés helyeken általában fél vagy egész grillcsirkét veszek és akkor már a vacsoránk egy része is meg van. A maradékból ugyanis csirkesaláta lesz vacsorára. Egy egész grillcsirke átlagosan 1000 forintba kerül, de felet is lehet vásárolni feleannyiért.

Ha nincs grill a közelemben, akkor megteszi egy hentes is, akinél sült ételek kaphatók. Sültkolbász, sültoldalas, sültcsászsárszalonna, sülttarja. Mindez egy kis savanyúsággal körítve kitűnő ebéd lehet. Ezért sem kell ingre-gatyára vetkőznöd. Úgy átlagosan 800 forintért jóllakhatsz.

A gyros is megoldás lehet, de az bizony kicsivel drágább megoldás. Az “éhhalál szélén” én néha bevállalom. 1200 forintos átlagáron kapsz egy tányéron gyroshúst és sok zöldséget. Igaz a joghurtos öntetet és a sültkrumplit, netán rizst ki kell hagynod, de enélkül is remek és laktató ebéded lesz. Ha olcsóbban akarod megúszni, akkor kérd pitában és kérj hozzá villát. Nem sokkal körülményesebb így villával kienni a pitából, mint egyébként. Igaz a pita kárba vész, de megetetheted a galambokkal, ha van időd. Mindez átlagosan 6-700 forintodba kerül majd.

Ha semmilyen kifőzde nincs a környékeden, akkor is elég lesz egy bolt. Vegyél füstölt-főtt tarját, vékonyra szeletelt császsárszalonnát, vagy bármilyen sonkát. Tegyél a kosaradba még szeletelt keménysajtot és zacskós salátát, netán egy fej jégsalátát, ha jó áron van. A sajtlapra tedd rá a felvágottat és szórj bele salátakeveréket. Ha azt nem akkor tégy bele jégsalátalevelet. Csavard össze és egy tea társaságában kitűnő és gyors paleo ebéd lesz belőle.

Ha csak hentest lelsz, aki ráadásul nem is árul sült ételeket, akkor nála császárszalonnát, tepertőt, bacon-t vagy füstölt sonkát vehetsz. A boltban vagy a zöldségesnél pedig zöldséget mindehhez. De így sem maradsz éhen.

Nagy kedvencem a tonhalsaláta, ha nincs időm főzni. Ehhez nem kell más, mint egy csomag valamilyen zöldsaláta, egy doboznyi tonhalkonzerv. Összekeverjük és máris kész a tonhalsaláta. Ezt átlagosan 600 forintból kihozom. Ha cifrázni akarod, akkor vehetsz még hozzá kemény sajtot vagy olívabogyót, amit beleszeletelhetsz. Ennyivel is kiadósabb, de drágább is lesz. Ezzel a megoldással készíthetsz sonkából salátát, vagy paradicsomos halkonzervből, de tőkehalmájkonzervből is.

Ha annyi időd akad, hogy főtt tojást magaddal vigyél és van lehetőséged egy ebédlőben étkezni, akkor kicsivel olcsóbban is megúszhatod. Ha van főtt tojás (miért is ne, hiszen akár a reggeli zuhany ideje alatt is elkészülhet), akkor egy tonhalkozervvel kiegészítve pompás ebéd lehet belőle. De akár sonkával, sajttal és egy szem paradicsommal is laktató lehet.