Heti menü – mit főzzek?

Sokat beszélgetek barátnőimmel, ismerőseimmel a konyhai “életükről”. Mindig arra vagyok kíváncsi, hogy miként oldják meg a napi főzést a munka mellett. (Így ihletet is merítek arra, hogy mit főzzek, ha éppen elszállna az ihletem.) Azt kell mondanom, hogy a többség bizony sehogy. Mármint nem főz naponta, hanem legfeljebb kétnaponta áll a tűzhely mellé. Akkor pedig két napra való ételt főz meg. Vagy úgy, hogy egy nagyobb adagot készít el, vagy úgy, hogy egyszerre készít két menüt. Egyáltalán nem idegenkednek attól, hogy másnapos ételek kerüljenek az asztalra. Találkoztam olyanokkal, akik naponta főznek, mi több, naponta is vásárolnak. Egyikük munka után vásárol és hajnalban főz, másikuk mindezt este végzi. Nekik nem sok szabadidejük marad.

Sokáig azt gondoltam, hogy akkor tudok változatos étrendet kialakítani, ha napi szinten kezembe veszem a fakanalat. De mára be kellett látnom, hogy ez nagy tévedés. Igenis megoldható, hogy kétnaponta, vagy akár három naponta főzök. Vannak olyan ételek is, amelyek másnap finomabbak, mert összeérnek bennük az ízek. Klasszikusan ilyen a töltöttkáposzta, de szerintem egy jó húsleves vagy akár egy pörkölt, brassói aprópecsenye is ilyen lehet.

A heti menü megtervezése nem csak arra, jó, hogy anyagilag kiszámítható, hanem a konyhában töltött időt is limitálni tudjuk vele. Persze gyakran előfordul, hogy hiába a gondos tervezés, bizony felborul a heti menü nálunk. Legtöbbször úgy, hogy az alapanyagokból más készül, mert éppen arra támad gusztusunk. Esetleg előrébb hozunk egy-egy ételt a sorban. De az sem kizárt, hogy teljesen mást ennénk és engedek a kísértésnek. Ez utóbbi esetben a következő hétre teszem át az elmaradt menüt. Végül is, nagy kár nem keletkezik.

A legutóbbi menü tervezésénél például úgy döntöttem előre dolgozom vasárnap. Így hétfőn ebédre főztem egy nagy adag reszteltmájat, aminek a feléből májkrém lett reggelire. Szimultán egy adag brassói aprópecsenyét is odadobtam, amely kedden lett az ebédünk. Bepácoltam egy nagyobb adag disznótarját vörösboros, mézes, fűszeres pácba. Ez nagyjából öt perces elfoglaltság volt. A hűtőben kedd estig várta a sorát, amikor csak bedobtam a sütőbe néhány répa kíséretében. Szerdára remek ebéd lett. Ami maradt belőle azt csütörtökön összekevertem salátával, némi olíva olajjal és máris kész volt a csütörtöki ebéd elvitelre. Összesen úgy két órát töltöttem mindennel együtt a konyhában és rengeteg időt nyertem vele.

hétfő kedd szerda csütörtök péntek
reggeli Almás muffin, tea, kávé Házi májkrém, sajt, kolbász tea, kávé Házi májkrém, sajt, kolbász tea, kávé Rántotta füstölt sonkával, tea, kávé Zabos müzli házi kókusztejjel, kávé
ebéd Resztelt máj zöldségekkel Brassói aprópecsenye édesburgonyával Mustáros, mézes, fűszeres tarja sült répával Húsos zöldségsaláta Tojásos lecsó
vacsora tepertő, sajt, lilahagyma paradicsomleves zöldségleves Tojásos lecsó tepertő, sajt, lilahagyma