Heti menü: téli fáradtság ellen

Nem tudom ti miként vagytok vele, de a magam részéről kicsit sokallom a telet, de főleg ezt a ködös, szürke időjárást. A köddel mondjuk megvolnék, ha nem kellene dolgozni járni és a szobába kuckózva finom teák és füstölők mellett mondjuk olvashatnék. Akkor sem szólnék egy szót sem, ha sütiket is sütnöm kellene. Mindegy, csak kimozdulni ne kelljen. Mi tagadás: úrrá lett rajtam a téli fáradtság. Mindezeken felül a hétvége zsúfoltra sikerült – koncert, baráti vacsora, miegymás – így most sikerült összeállítanom a heti menüt.

A heti menüsor a gomba, brokkoli és a gyökérzöldségek hármasa köré épült. Azért, mert ebben az időszakban ezek a megfizethető alapanyagok. Valószínűleg a brokkoli nem hazai termés, de ilyenkor február végéhez közeledve néha megengedem magamnak, hogy valami primőr termék is bekerüljön a menübe. Természetesen csak akkor, ha belefér a költségvetésbe. Most ez belefért.

A gyökérzöldség saláta nálam céklából, répából, zellerből és kínaikelből áll. Ha van kedvem teszek hozzá még zellert is. Ezekből mindig tartok a hűtőben, mert nem csupán salátának, de levesekbe is használom.

Az idővel pedig úgy spórolok, hogy igyekszem előre elkészíteni vagy előkészíteni az ételeket. Vasárnap tartok két-három órás főzőcskét és két napra készítem el az ételeket. Így legközelebb szerdán kell a főzőkanalat a kezembe venni. Hétközben olyan ételeket főzök, amelyek nem igényelnek nagy előkészületeket. Ilyenek a sültek és a levesek. Mindkettőt csak bele kell dobni a megfelelő edénybe, rászórni a fűszereket és elkészül magától a sütőben és a tűzhelyen. Közben pedig intézhetem az esti teendőket.

 

hétfő kedd szerda csütörtök péntek
reggeli Sonkás-sajtos muffin, tea, kávé Sonkás-sajtos muffin, tea, kávé Baconos tükörtojás muffinformában sütve, kávé, tea Gombás rántotta, kávé, tea Céklás brownie, tea, kávé
ebéd Sonkás-sajtos palacsinta, narancs Gombapörkölt zablisztes nokedlivel savanyú uborkával, narancs Kolbásszal együttsütött csirkecomb, gyökérzöldség saláta, narancs Baconba tekert csirkememáj gyökérzöldségsaláta, narancs Zöldségfasírt gyökérzöldségsaláta
vacsora Gombakrémleves brokkolikrémleves brokkolipizza Zöldségfasírt ketchup Tepertő, sajt, lilahagyma