Darált hús sokadikán

A gombócok igazi megmentők sokadikán. Olcsón előállíthatók, változatosan használhatók és még csak nem is időrabló az elkészítésük. Ezért én mindig tartok otthon némi darált húst a fagyasztóban. Akkor veszem meg, amikor akciós. Vagy akkor, amikor valamilyen remek húsfélét, amiből jó darált hús lehet, visszautasíthatatlan áron kínálnak. Ez utóbbi jobb megoldás, elmondom miért.

A kész és bedobozolt darált húsokkal két alapvető gond van. (Akkor is, ha olcsó.) Az egyik, hogy bár rá van írva miből készült, mégse lehetünk biztosak benne. A darált húsban bőven elfér sok más is, amit nem biztos, hogy szeretnénk megenni. De ez a kissebbik gond. A nagyobbik a védőgázas csomagolás. Bár tartósításra szolgál a védőgáz, mégis becsapós. Külsőleg szép marad az áru, de belül bizony előfordul, hogy elszíneződik, mi több büdös lesz. Ezért, ha csak tehetem kikerülöm ezeket a termékeket. Inkább ledaráltatom a kiválasztott húst. Szoktam például disznócombot, lapockát, de akár pulykacombfilét is ledaráltatni. Tudom-tudom, hogy a hentesnél pedig számtalan húsfélét darálnak a géppel, de én akkor is jobban bízom benne, hogy ott azt kapom, amit szeretnék. Mondjuk a legjobb megoldás, ha saját magunk darálnánk le, de én ezért nem tartok otthon húsdarálót. Emlékszem gyerekkoromban anyukám bizony bőszen darálta a fém, kézi húsdarálóval a húsokat, sőt a száraz zsemléket, kenyereket is panírnak.

Elsőre kicsit fircsának tűnhet, de javaslom próbáld ki egyszer, hogy csirkeszívből, netán pulyka vagy kacsaszívből kérsz darált húst a hentesnél. Én kipróbáltam és nagyon finom mindenféle ételhez. Nem utolsó sorban verhetetlen áron juthatsz hozzá.

Ha már megtaláltad a legjobb megoldást a darálthús bezsákmányolására és elérkezett a sokadika, akkor több dolgot kezdhetsz vele. Készíthetsz belőle fasírtot csak úgy hagyományosan. Az áztatott kenyeret cseréld ki benne zabpehelyre, de akár sajtra vagy zöldségekre is. Fűszerezheted kakukkfűvel, zsályával, majorannával, fokhagymával, zellerzölddel, de akár indiai fűszerkeverékkel is. Így már azonnal három féle gombócod lehet saláta, karfiolrizs, vagy akár sült batáta körettel. Kisütheted zsírban vagy akár tepsiben is. Ez utóbbinál akár kolbászt is a közepébe tehetsz, hogy még ízesebb legyen. Ha ugyanezt kisebb gombócokban kifőzöd, akkor paradicsomos gombócot készíthetsz belőle. Figyelem! A főzővizéből remek leves készíthető úgy,  hogy belefőzöl gyökérzöldségeket. Akár egy-két gombócot is benne hagyhatsz betétnek. Ha jó laposra sütöd mondjuk gyros fűszerekkel, akkor hamburgert készíthetsz belőle valamilyen alternatív lisztből készült zsemlében. Akár kontaktgrillen is készítheted. Ha a darált húst hagymás alapra dobod és paradicsomszósz öntesz rá, akkor máris kész a bolognai mártás

Ha a szokásosnál is hosszabb egy hónap (értsd kifutottam a kosztpénzből), akkor zöldségfasírtot készítek, ami nagy kedvenc nálunk házi ketchuppal. Ehhez csak gyökérzöldségek kellenek, ami télen nem egy drága mulatság.