Miért a zabliszt?

Az újdonsült paleósoknak kardinális probléma lehet a tészta. Annak, aki szeretné elkezdeni és érdeklődik az étrend felől, mindig azt tanácsolom: felejtsd el a régit és légy nyitott az újra. Vagyis feledd a régi, megszokott kenyeret, tésztát és hasonló ízeket. Cserébe kapsz számtalan újat, finomat, egészségeset. Ugyanakkor van az úgy, hogy megkívánjuk a régi ízeket, például egy jó spagetti képében. Próbáltam én mindenféle megoldásban, például tészta helyett reszelt főzőtökkel, de az biza nem ugyan olyan. Mivel drága lisztekre és rostmixekre – elvből – nem költök, így nem sok választás marad, magam készítem a tésztát. Az alapanyag: zabliszt.

Itt van nekünk a zab, amelynek számos jó tulajdonsága van és egyre elismertebb helyet vív ki magának a paleóban is. A zabot egyébként a népgyógyászat gyógynövényként használta. A zabtea vizelethajtó, vese- és hólyagtisztító hatású és remekül használható magas vérnyomás ellen. A zabszemekből készült főzet köhögésoldó, köptető és hasmenéscsökkentő is. Mi több az állatgyógyászatban is használják hasonlókra, vagy akár a frissen ellett kocákat kezelik vele. Ezt onnan tudom, hogy van nekem egy leendő állatorvosom a húgom személyében. És bizony ezt tanulják hivatalosan. Akkor én miért is ne hinnék neki?

S, hogy mi a bajom a rostmixekkel és mindenféle alternatív lisztekkel? Elsősorban drága. Több ezer forintot bizony nem adok egy kilónyi lisztért, amely ki tudja honnan érkezett hazánkba. Mire elég egyébként is egy kilónyi liszt például egy három vagy négytagú családban? Az alternatív lisztek közül talán a gesztenyeliszt az, amit el tudnék fogadni, mert gesztenyefáink szép számmal vannak, de tudjuk, hogy aranyárban mérik. A kukorica liszt lenne a másik, de az “tiltott gyümölcs” a paleóban. A leghajmeresztőbb számomra a manapság oly divatos zöldbanánliszt.

A rostmixekről pedig manapság kezd kiderülni, hogy rendszeresen fogyasztva nem biztos, hogy kedvező az emberi test számára.

Mit használok? Bizony zablisztet vagy zabpehelylisztet használok, de igyekszem azért korlátozottan. De bizony ebből készítek tésztákat, süteményeket,  vagy akár galuskát. A müzlimbe is zabpelyhet teszek, vagy darált zabpehellyel borítom a rántott ételeket.

Elsősorban télen kerül kicsivel többször a család asztalára zabból készült ételek. Ilyenkor a hideg miatt kicsivel laktatóbb, “emberesebb” ételt kíván a testünk és erre a zab tökéletes megoldás. Természetesen ilyenkor is odafigyelek a mértékre.

Jó tudni, hogy a zabpehelyliszt kicsit jobban ragad, mint a sima zabliszt. Talán az íze is kevésbé “zabos”.

A sütikhez még egy fajta lisztet pontosabban lisztnek nevezhető anyagot használok. A tejkészítés után megmaradt kókuszreszeléket tepsibe teszem. Kiszárítom és ledarálom. Kiváló alapanyag édes sütikhez. Nem utolsó sorban rentábilis, mert tej és süti is lesz belőle.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben