Legjobb barát télen a savanyú káposzta – egytálétel 340 forintért

A tél derekán kezdenek kiürülni a pincék és a kamrák, már akinek van persze. De tény, hogy a spejz-szekrényből is gyorsan fogynak a befőttek, lekvárok. Ilyen időszakban a legjobb C-vitamin forrás a savanyú káposzta. Ráadásul nem egy ökör áráért vesztegetik a boltban és a piacokon. Ajánlom nyersen például tepertőhöz. De remek magyaros ételek is készülhetnek belőlük, mutatok néhányat.

A legjobb receptet anyukámtól lestem, el, aki bizony nem kedveli a paleo alapelveket, de a kedvünkért sokszor áll elő kitűnő ötletekkel, ételekkel. Ezek egyike a szotyis töltött káposzta. Számára elképzelhetetlen, hogy ne legyen rizs a húsgombócokban, amelyeket beletekerünk a savanyú káposztába, ezért kitalálta, hogy hántolt napraforgómaggal helyettesíti. Jelentem, az ötlet bevált! A másik hagyományos étel a székelykáposzta. Nos ennek a receptjén tulajdonképpen semmit nem kell változtatni, csak annyit, hogy elhagyjuk a tálalásnál a tejfölt.

Remek köret lehet a pergelt vagyis sült savanyú káposzta. Finom egytálétel a rakott savanyú káposzta, az almás-káposztás dagadó valamint a paleo korhelyleves is.

Gyors számításaim alapján például a székelykáposzta durván 370 forintért elkészíthető egy főre. Ehhez fél kilónyi sertéscombot számoltam 1030 forintért kilóját és a savanyú káposztát 230 forintért vettem a képletbe. (Hagymát, zsírt és fűszereket nem számoltam, mert, ahogy írtam, az nálam alapfelszereltség.) A töltött káposzta is kihozható fejenként úgy 340 forintból. (Félkiló pulyka darálthúshoz 450 forintért jutottam és a savanyú káposztát itt is 230 forintért vettem kilóját.)