Narancslekvár: egy befőzés dupla haszon!

Itt a befőzés ideje! Igen, tudom, hogy január közepe van, de mégis. Ilyenkor a legolcsóbb a naracs, úgyhogy itt az ideje a paleo narancslekvár készítésének. Mi több, azt is megmutatom, hogy miként tudsz a lekvár készítéséből még egy ajándékot is kihozni.

Most szinte minden boltban mintegy 200 forintos áron kínálják kilónként a narancsot. Amellett, hogy veszel a családnak C-vitamin pótlás gyanánt, gondolj a nyárra is. Milyen jó lesz majd egy sütibe, a reggelihez vagy csak úgy nasinak egy kis narancslekvár. Mindössze két összetevőre: narancsra és némi nyírfacukorra lesz szükséged, no és türelemre. Ugyanis mindenfehér részét el kell távolítanos a narancsnak. Csaknem úgy kell megpucolni, mint a pomelót. A narancslekvár számos fűszerrel kiegészíthető. Lehet eltenni, gyömbérrel, tárkonnyal, fahéjjal, de láttam már rózsavízzel is. Én a tök egyszerű, minden nélkülire esküszöm.

A magam részéről ajándékba is szoktam adni. Mindig sikert aratok vele. Ráadásul még egy ajándék kijön belőle. Általában minden gyümölcs magját igyekszem eltenni. (Oké a sütőtök magját is, de mit tegyek, azt is szeretem. Általában az nyukámnak vagy az apósomnak adom az utóbbiakat és ők tesznek próbát velük a kiskertjeikben.) Szóvak, lekvárkészítés közben tedd félre a narancs magját és ültesd el hamar. Ha nincs másra időm a többi szobanövény földjébe szurkálom a magokat és tavasszal vagy nyáron átültetem őket. Remek ajándék lesz belőle karácsonyra a növénykedvelő barátoknak, rokonoknak. Sőt magamnak is!