Nem paleo diéta, paleo életmód!

Az elmúlt hat évben számtalanszor hallottam már azt a kérdést, hogy : diétázol még? A válaszom: nem, sosem diétáztam, egyszerűen csak nem eszem meg bizonyos élelmiszereket, mert úgy vélem nem jó a testem számára. Vagyis nem paleo diéta, hanem paleo étrend az, amit követek. Mi a különbség?

 

Nem paleo diéta, hanem paleo étrend

Diétát akkor tartunk, ha betegek vagyunk és valamilyen gyógyulást szeretnénk. Az igaz, hogy a paleo étrend képes sok betegséget enyhíteni, mi több örökre száműzni az életünkből. Képes jobbá, egészségesebbé, energikusabbá tenni szervezetünket. Képes megszabadítani a felesleges kilóktól. Ugyanakkor önmagában ez kevés. A betegség ugyanis a testben nyilvánul meg, de alapja a lélekben keresendő. Tehát a paleo étrend támogatni tudja az emberi szervezetet abban, hogy egészségesebb legyen. De ennél mélyebben ne menjünk bele, mert ez messzire visz.

Sokan fogyásra használják ezt az étkezési formát. Örülnek, hogy számos sütemény és édesség létezik már ebben az étrendben. Azon kívül, hogy észben tartják mit nem lehet fogyasztani, bármit megesznek nagy mennyiségben, mert az paleo, tehát nem hízlal. De számukra van egy rossz hírem. A paleo étrenddel ugyanúgy meg lehet hízni, ha nem figyelünk oda, hogy mikor, mit és főleg mennyit eszünk. Tapasztalatból beszélek, magam is könnyen meghíztam, amikor odafigyelés nélkül tömtem magamba mindent. Én például rengeteg magot fogyasztottam nyersen és süteményekbe is. Hihetetlen mennyiségű friss és aszalt gyümölcsöt ettem mindehhez, ráadásul sok-sok liter magtejjel öblítettem le. Kedvencem volt a mandulatej. Reggelire asztalt gyümölcsös, zabos, étcsokis, mogyorós müzli volt mandulatejjel. Meg néha estére is. Meg akkor is, amikor valami gyors édességre vágytam. Egy film alatt elfogyott egy egész csomag tökmag, szotyi vagy mandula, netán kesudió. Sokféle süteményt készítettem magokból, zablisztből, aszalt gyümölcsökből. Aztán kezdtek egyre szűkebbek lenni a nadrágok. Ma már nagyon kevés magot eszem és zabtejet készítek magamnak a kávéba. Igyekszem kerülni az aszalt gyümölcsöket is és frissből is jóval kevesebb kerül az asztalra. Ritkán készítek sütit, elsősorban ünnepi alkalmakra.

Nem a paleo diéta, hanem a paleo étrend az, amelyet követve egészségesek lehetünk. Ugyanakkor nem szabad túlzásba esni, mert az egyoldalú táplálkozás ebben az esetben is benyújtja a számlát. És még ez is csak félsiker. A teljes sikerhez kell a mozgás is. Anélkül egyetlen étrend és diéta sem teljes.