A húsleves több élete: egy levesből sokféle étel

A múlt héten elkapott a mostanában pusztító dögvész. Lázasan fekve igen nehéz konyhatündérnek lenni. Miután kiderült a családban, hogy kidőltem a sorból anyósom vett szárnyai alá és látott el minket étellel. Természetesen volt húsleves is a menüben, ahogy az ilyenkor dukál. Ahhoz pedig kaptunk mérhetetlen mennyiségű főtt húst és zöldségeket. Azok után, hogy a húslevest magunkba döntöttük – főleg én – és a főtt húsból megreggeliztünk sajttal, mustárral, és lilahagymával, még nagy mennyiség maradt belőle.

Ekkor betekintettem a hűtőbe és felfedeztem egy felbontott és még félig lévő sűrített paradicsomos üveget. (Én raktam el a paradicsomot, természetesen az alapanyag a család kertjéből származik.) Világosság gyúlt, mert rájöttem, biza bolognai szószt készítek, amelyet tökforgácson tálalok.

Ugyanakkor a húsleves nagy barátja a háziasszonyoknak. Na nem csak azért, mert betegeknek kiváló gyógyír, hanem azért, mert számos más étel készíthető belőle és ugye húslevesből egyébként sem lehet keveset készíteni. Minél több, annál finomabb. Ráadásul nagyon időtakarékos, mert nem kell ott állni mellette.

Amellett, hogy elfogyasztja a család jóízűen a vasárnapi ebéd előételeként zöldségekkel, készülhet a maradék húsból a fentiek szerint bolognai szósz, de akár egy jóféle hagymás ragu is. De a főtt husi jó kiegészítője egy sóskának, spenótnak is. Ha pedig a levesből is sok lett, akkor alapja lehet bármilyen krémlevesnek. Érdemes mélyhűtőben eltárolni és így sosem lesz szükség leveskockára.