Menü tervem a hétre

A menütervezésbe magam sem túl régen fogtam bele, bár korábban voltak már rá kísérleteim. Végül győzött a lustaság. Persze könnyű dolgom volt, egyedül éltem és azt ettem, amit csak akartam. Legalább is a paleo keretein belül. Aztán megismerkedtem a férjemmel és kiderült, hogy a kedvünk szerinti bevásárlás és főzés idő és pénzrabló. Időrabló, mert sokkal többször kellett boltba menni, mint egy kész terv esetén. Ugyanis mindig hiányzott valami összetevő az áhított menühöz. A délutáni, esti bevásárlás pedig sok idő. Emberek sokasága kígyózik a pénztáraknál, mert úgy látom sokan csak egy vacsira valót szereznek be. Pénzrabló pedig azért, mert sokszor megmaradtak alapanyagok és végül ránkromlott.

Mindezt ki lehet kerülni egy jól átgondolt menü tervvel az egész hétre. Van egy plusz előnye is, hogy előre örülhetsz egy-egy ételnek. De szokásokat is kailakíthatsz vele. A barátaink például hétfőnként sülthúst esznek zöld saláta körettel. Azért hétfőn, mert mindezt elkészíteni nem sok idő és hétfő este, az első munkanap után senki sem áhítozik hosszabb időt a konyhában raboskodni.

Most pedig dobpergés, mert megmutatom nektek a mi heti menünket. Három üzlet akciós újságjának kínálatából válogattam és természetesen az itthon fellelhető alapanyagokat is felhasználok. Általában szombatonként járok vásárolni, mert akkor érek rá. De ennél jóval praktikusabb oka is van. Vannak hétvégi akciók, amik csak szombaton és vasárnap érhetők el. Így, ha szombaton megyek, akkor minden akció a rendelkezésemre áll. Ráadásul nálunk a piac is szombat délelőttönként van, szinte a bolt mellett.

Az eheti menüt péntekig terveztem el, mert szombaton már ismét megyek vásárolni. Jó így hetente bevásárolni. Ezt a mennyiséget még el tudom tárolni a kis lakótelepi konyhámban és hűtőmben is. Hétközben nem kell a tömegben megverekednem a vacsoráért. A menüben láthatod, hogy többször is megesszük ugyanazt. Praktikus ugyanis két napra főzni, főleg, ha késő estig tartó dolgom van hétközben, ami azért gyakran megesik. Úgy állítom össze az ételeket is, hogy egy alapanyagból többféle ételt is tudjak, minimális munkabefektetéssel készíteni. Ezért terveztem például pénteken sültcsirkét ebédre és csirkesalátát estére. Mondhatjuk ugyanaz, de másképp tálalva. A zöldalma pedig akciós szerdáig az Aldiban. Nagyon szeretjük, így egyértelműen desszert lesz egész héten.
Mivel a karácsonykor felszedett zsírpárnák ledolgozása is napirenden van, így esténként krémlevesekkel verjük el éhünket.

hétfő kedd szerda csütörtök péntek
reggeli Májkrém sajttal, gyümölcstea, kávé kókusztejjel Májkrém sajttal, gyümölcstea kávé kókusztejjel Rántotta sült édesburgonyával Sültvirsli sajttal, ketchuppal Sültvirsli sajttal, ketchuppal
ebéd Székelykáposzta, zöldalma Pörkölt sült batátával, zöldalma Resztelt máj sült zöldségekkel, alma Zöldségfasírt házi ketchuppal, zöldalma Sültcsirke zöldsalátával, zöldalma
vacsora Tepertő, sajt lilahagyma zellekrémleves zellerkrémleves sütőtökkrémleves csirkesaláta