Ahogy én vásárolok

A paleo-étrend amennyire bonyolultnak hangzik, annyira egyszerű is. Legalább is én már leegyszerűsítettem, mert mind anyagi, mind időbeosztásban számomra így jó. Az egyik alaptétel, hogy igyekszem szezonális alapanyagokat használni. Mindezt megturbózom azzal, hogy ha lehet legyen magyar és, ha lehet őstermelői. De persze ne legyen megfizethetetlen sem. Hosszas kísérletezgetések után alakult ki a vásárlási szokás nálunk, ami a következő. A füstöl húsokat: szalonnákat, kolbászt, sonkákat valamint tepertőt, zsírt a lakóhelyünknél lévő kis termelői piacon veszek egy árustól. Sőt tőle szerzem be a csirkealkatrészeket is, mint mell és comb. Mindennek az ára valamivel olcsóbb, vagy ugyanannyi, mint a boltban, de a minősége megfizethetetlen. Valódi házias ízeket produkálnak, hagyományos eljárással. Semmi gyorsélelés meg nitrites pácsó.

A zöldségeket két vagy három helyről szerzem be. Nem, nem a piacról, mert ott biza drága. Ilyenekért elsőként az Aldiba, Pennybe vagy a Sparba megyek. Szerencsés vagyok, olyan lakótelepen élek, ahol mindez egy kőhajításnyira van egymástól, így ha nem kapok valamit az egyik helyen, akkor átballagok a másikra. Ezen belül is lilahagymáért, édesburgonyáért és más gyökérzöldségekért elsősorban a Pennybe szaladok be. A sajtokat is ott szerzem be, mert ott a legolcsóbbak. Fagyasztott zöldségeket többnyire az Aldiban veszek, mert ott nagyobb a választék. Fűszereket is ott veszek, mert manapság ott kevesebbet kérnek értük, mint máshol. Ha előre csomagolt salátára vágyom hirtelen, akkor először a Pennybe ballagok be, ha ott nem lelek, akkor az Aldi a megoldás.

Egyébként az Aldiban számos olyan ételt lehet találni, ami megfelel a paleo étkezésnek. Mindez jó áron. Ilyen például a kókusztejszín, amely alaphangon 400 forint és akciósan még olcsóbb is lehet. Természetesen én ilyenkor tankolok be belőle. De laktózmentes sajtokat, glutén, laktóz és hozzáadott ízfokozó nélküli felvágottak mekkája is az Aldi. Ha nagyritkán virslit eszünk – mondjuk szilveszterkor – akkor is itt szerezzük be a mentes verziót. Ha csirkemájra van szükség, akkor szintén az Aldiba megyek. A fagyasztottat vásárolom, mert hihtetlenül olcsó és magyar termék. Számomra ideális. Csak ebből készül a csirkemájkrémünk.

Ha hekkfilé a célpont, akkor a Penny a forrás. Ugyanide megyek zabpehelyért, mazsoláért, kókuszreszelékért és cukormentes étcsokoládéért is.

A zab(pehely)lisztet, a himalaya sót és a nyírfacukrot egy kis bioboltban szerzem be. Ott a legolcsóbb az egész városban.

Amikor pedig megkívánjuk a tonhalsalátát, akkor egy kínai vegyesboltban vásárolok. A Rio Mare tonhal konzervből 12 darabot legutóbb 3600 forintért vásároltam meg.

Szóval érdemes körül néznetek, mert így rengeteg pénzt tudtok megspórolni.